Ο Νο1 καταζητούμενος
A Most Wanted Man (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-620-504-0
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 17.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 22 εκ., 447 γρ., 408 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η Β` έκδοση του «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» συμπίπτει με την προβολή της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου, σε σκηνοθεσία Αντον Κόρμπιν και πρωταγωνιστές τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό κ.α.
Περιγραφή

Ένας ταλαιπωρημένος και βασανισμένος νεαρός Τσετσένος φτάνει παράνομα στο Αμβούργο μέσω Σουηδίας. Τον περιθάλπει μια οικογένεια τούρκων μεταναστών, η οποία ζητάει τη βοήθεια της δικηγόρου Άναμπελ Ρίχτερ. Ο νεαρός παράνομος μετανάστης ισχυρίζεται ότι ένα τεράστιο ποσό τον περιμένει σε μια μικρή ιδιωτική τράπεζα, ένα ποσό που είχε καταθέσει ο πατέρας του εκεί πριν αρκετές δεκαετίες. 

Τίποτα όμως δεν περνάει απαρατήρητο στο Αμβούργο, την πόλη από την οποία οργάνωσαν το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους οι τζιχαντιστές τρομοκράτες. Το ασαφές και περίπλοκο δίκτυο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών εντοπίζει τον Ίσα Καρπόφ, τον νεαρό Τσετσένο, από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του στην πόλη. Αργά και προσεκτικά στήνει μια πλεκτάνη που θυμίζει δίχτυ γιγάντιας αράχνης για να παγιδεύσει τον Ίσα, την ιδεαλίστρια δικηγόρο του, τον ηλικιωμένο καλοπροαίρετο άγγλο τραπεζίτη Τόμυ Μπρου που είναι διατεθειμένος να τον βοηθήσει, όπως επίσης έναν εκ πρώτης όψεως μετριοπαθή ισλαμιστή ηγέτη. Το τέλος είναι τραγικό, ρεαλιστικό και απαισιόδοξο. Ο Τζον Λε Καρέ γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι, δυστυχώς.

Όπως συμβαίνει πάντοτε στα βιβλία του Τζον λε Καρέ, ο αναγνώστης καλείται να τα βγάλει πέρα με το μπέρδεμα των αντιμαχόμενων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες τώρα πια δεν ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα αλλά παίζουν παιχνίδια εξουσίας στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο. Επίσης, πρέπει να απομνημονεύσει τις κωδικές ονομασίες των υπηρεσιών αυτών, όπως: Μονάδα Αποκτημάτων Εξωτερικού του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή του Βερολίνου· Συντονιστής Πληροφοριών, κ.λπ – κι όλα αυτά μόνο στο εσωτερικό της Γερμανίας. Διότι στο παιχνίδι συμμετέχουν Άγγλοι και Αμερικανοί πράκτορες, Άραβες κατάσκοποι, κάθε καρυδιάς καρύδι κυριολεκτικά. Περαιτέρω δυσκολία, τα ονόματα των δεκάδων πρακτόρων που κινούνται σ` αυτά τα δίκτυα.

Η υπόθεση έχει βασιστεί στην αληθινή ιστορία ενός Τούρκου κατοίκου Γερμανίας, ο οποίος συνελήφθη από τους Αμερικανούς και βασανίστηκε στο Γκουαντάναμο, και τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από μια πενταετία φρίκης.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-12-01 11:13:09