Ο μοναχισμός στην Πελοπόνησσο
4oς-15ος αι.
Monasticism in the Peloponnese
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-371-027-1
Αγγλικά, Ελληνική, Νέα
€ 34.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 762 γρ, 347 σελ.
Ελληνική, Νέα (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Το πρόγραμμα ιστορικής γεωγραφίας του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οργάνωσε στις 5 και 6 Μαΐου 2000 στο Αίγιο, διεθνές συμπόσιο με θέμα: " Ο μοναχισμός στην Πελοπόνησσο από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα.
Η επιστημονική αυτή συνάντηση κρίθηκε αναγκαία, καθώς συνδυαζόταν με την ολοκλήρωση και τελική επεξεργασία προς δημοσίευση του δίτομου έργου του προγράμματος,"Ιστορική Γεωγραφία της Βυζαντινής Πελοπονήσσου (395-1204)". Είχε προηγηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα, η επιτυχής διοργάνωση συμποσίου για τη Πρωτοβυζαντινή Μεσσήνη και Ολυμπία. "Αστικός και αγροτικός χώρος στη Δυτική Πελοπόνησσο". Ως θέμα της συνάντησης επιλέχθηκε ο πελοπονησσιακός μοναχισμός, με σκοπό την παρουσίαση της σύγχρονης προβληματικής γύρω από τη διείσδυση του χριστιανισμού στην περιοχή και τον ρόλο του μοναχισμού και της όψιμης ιεραποστολικής δράσης, ιδιαίτερα μετά την περίοδο των "σκοτεινών χρόνων", με κεντρικό πρόσωπο τον όσιο Νίκωνα. [...] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΑΜΨΙΔΗΣ, Αποστολικός κηρυγματικός μοναχισμός
ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Όψιμη ιεραποστολή στη Λακωνία
ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ, Πελοποννησιακές μονές και εξουσία (10ος - 11ος αι.)
ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΙΝΟΥ - ΠΙΚΟΥΛΑ, Συμβουλλη στη μνημειακή τοπογραφία της βυζαντινής Λακεδαιμονίας: ο ναός του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε
ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ - ΤΙΤΟΣ ΠΑΠΑΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, Ο μοναχός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα και η απεικόνιση του στο χειρόγραφο του Σκυλίτζη.
ΑΝΝΑ Ι. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ο μοναχισμός στην Αχαΐα κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο: συνθήκες εξάπλωσης και ανάπτυξης
ΜΥΡΤΩ ΓΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΕΡΡΑ, Βυζαντινά μονύδρια και ασκηταριά στην περιοχή του όρους Σκόλλις στην Αχαΐα
ΑΦΕΝΤΡΑ Γ. ΜΟΥΤΖΑΛΗ, Αγία Ειρήνη Ριγανοκαμπου Πατρών.
ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, Από την εικόνα της μοναχής Ευφροσύνης στον Βίο των ουσιών του Μεγάλου Σπηλαίου: Η ιστορία μιας κατασκευής.