Ο κεραυνοβόλος πόλεμος των Συμμάχων
Γαλλία - Αύγουστος 1944
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6740-05-3
Περισκόπιο, Αθήνα, 6/2007
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 5.97 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 21 εκ, 479 γρ, 122 σελ.
Περιγραφή

Tο καλοκαίρι του 1944, η Μάχη της Νορμανδίας, εκτυλίχθηκε σε δύο άκρως παράδοξες και αντιφατικές μεταξύ τους φάσεις. Τον φοβερό αγώνα φθοράς, επί επτά εβδομάδες, στα αγροκτήματα της γαλλικής υπαίθρου, διαδέχθηκε η ταχεία προέλαση του Πάττον στο εσωτερικό της Γαλλίας και η μεγάλη κύκλωση των γερμανικών δυνάμεων στον θύλακα της Φαλαίζ. Αν και οι Σύμμαχοι δεν κατόρθωσαν να εξολοθρεύσουν τη γερμανική Ομάδα Στρατιών Β, πέτυχαν μια σπουδαία νίκη το έπαθλο της οποίας ήταν το Παρίσι και η πρόσβαση στις πεδιάδες βόρεια του ποταμού Σηκουάνα. Η καταπονημένη Wehrmacht ήταν ανίκανη πια να διατηρήσει μια στοιχειώδη έστω αμυντική γραμμή στη Γαλλία και υποχώρησε στις Κάτω Χώρες.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί είχαν αφομοιώσει άριστα τα διδάγματα του γερμανικού κεραυνοβόλου πολέμου και είχαν δώσει ένα τρομερό μάθημα στους δασκάλους τους, αποσπώντας την κυριαρχία επί της Γαλλίας με τον αστραπιαίο τρόπο που το είχαν πράξει κι εκείνοι πριν από τέσσερα χρόνια.

Ήταν η νίκη στη Φαλαίζ ένας θρίαμβος των Συμμάχων ή ένα τεράστιο επιχειρησιακό λάθος το οποίο επέτρεψε στους Γερμανούς να παρατείνουν τον πόλεμο για ένα σχεδόν ακόμη χρόνο; Ποιος ευθύνεται για τον θάνατο του στρατάρχη Ρόμμελ; Γιατί η γερμανική φρουρά του Παρισιού δεν κατέστρεψε την πόλη, κατά την αποχώρησή της, όπως είχε διαταχθεί; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού της σειράς Μεγάλες Μάχες με τίτλο "Ο κεραυνοβόλος πόλεμος των Συμμάχων".

Το κείμενο εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό προερχόμενο από τα αρχεία βετεράνων των εμπολέμων, με έγχρωμα σχέδια αρμάτων και αεροσκαφών, καθώς και με θαυμάσιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών του διακεκριμένου εικονογράφου Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου.