Ο ζωγράφος Κώστας Γλιάτας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-87473-7-1
Photo Imaging Group, Αθήνα, 1/2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 101.44 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
30 x 43 εκ, 590 γρ, 124 σελ.
Περιγραφή

Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια συστηματική προσπάθεια εξέτασης και ανάλυσης θεμάτων που αφορούν στη σύγχρονη τέχνη μέσα από την εικαστική δραστηριότητα ενός σύγχρονου δημιουργού του Κώστα Γλιάτα. Πρόκειται για ένα δημιουργό με σημαντική καλλιτεχνική ποιότητα και σπουδαίο ζωγραφικό έργο που η εικονογραφική του πρόταση καλύπτει πολλές θεματικές ενότητες. Το έργο του Μεσσήνιου δημιουργού αποτελεί πολύτιμη φωτεινή μαρτυρία για την καλαισθησία, την πνευματική κατάρτιση και το καλλιτεχνικό του φρόνημα σε σχέση πάντα με άλλους σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης. Μέσα από ένα πλούσιο εικονογραφικό σύνολο, το οποίο κληροδότησε στην έδρα του δήμου Νέστορος, τη Χώρα Μεσσηνίας, που αποτελεί και χώρο καταγωγής του, ο Γλιάτας μας αποκαλύπτει μια καλειδοσκοπική εικαστική πρόταση καταγράφοντας εντυπωσιακές "θαλασσογραφίες", ειδυλλιακά "τοπία", και ζωντανές "ηθογραφικές σκηνές". Οι νεκρές του "φύσεις" αποτελούν ένα πραγματικό κομμάτι της ίδιας της φύσης χωρίς επιτηδεύσεις και άμετρους εντυπωσιασμούς, ενώ οι "προσωπογραφίες" και τα "ιστορικά" του θέματα αντιπαρέρχονται του άκρατου μιμητισμού υπονομεύοντας την αληθοφάνεια και προσφέροντας πρόσωπα ζωντανά που διατηρούν το μυστήριό τους.

Η πλούσια αγιογραφική του δραστηριότητα αποτελεί πολύτιμο υλικό που αποκαλύπτει την εικόνα ενός δημιουργού που δεν παρεκκλίνει από ένα συγκεκριμένο αισθητικό μονοπάτι, δημιουργώντας θέματα που διακρίνονται για την καθαρότητα και την απλότητα στη γραμμή, στοιχεία που απομακρύνουν από τη φλυαρία και την πολυπλοκότητα, που σίγουρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πνευματική αποστολή της εικόνας.

Στόχος της έρευνας είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από μια περιπέτεια του πνεύματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από καινούργιες εικαστικές εμπειρίες δημιουργών, που δεν είχαν θέσει ως πρωταρχικό σκοπό τους την επίτευξη της αναγνωρισιμότητάς τους. Προσηλωμένοι στον καλλιτεχνικό τους προορισμό, αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς ιδιοτέλεια στην εκπλήρωση με λιτό και περιεκτικό τρόπο των εικαστικών τους προτάσεων. Μετά από βαθιά μελέτη σε όλες τις πτυχές του ζωγραφικού έργου του Κώστα Γλιάτα, είμαι πεπεισμένη ότι η τέχνη του αποτελεί μια ανεπιτήδευτη και ειλικρινής έκφραση την σύνθεσης και ανήσυχης προσωπικότητάς του. [...]

Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικός τέχνης, επιστημονική συνεργάτης Τ.Ε.Ι. Αθήνας, επιμελήτρια εκθέσεων