Ο εγκέφαλος του Λένιν
Lenins Hirn, 1991 (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
Γράμματα, Αθήνα, 1993
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 9.69 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 21 εκ., 348 γρ., 328 σελ.
Περιγραφή

Μεγαλοφυΐα: ένα άλυτο αίνιγμα. Προνόμιο των λίγων, ασφαλώς. Των ελάχιστων. Κι όμως, κάποιες εποχές η παρουσία της γίνεται σχεδόν πληθωρική. Όπως στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ας πούμε. Τότε που πολιτικοί, στρατιωτικοί, μεγαλοβιομήχανοι, λόγιοι και καλλιτέχνες, ακόμη και πυγμάχοι, μοιάζει ν` αγγίζουν σ` ένα σημείο της σταδιοδρομίας τους τα όρια του μεγαλοφυούς, σημαδεύοντας αποφασιστικά την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ανάμεσά τους, ο θρυλικός Δόκτωρ Φογκτ. Νευρολόγος, ψυχολόγος, υπνωτιστής, προσωπικός γιατρός του μεγιστάνα Κρουπ, προσπαθεί όλη του τη ζωή να εξιχνιάσει ανατομικά το μυστήριο της μεγαλοφυΐας. Πού ακριβώς κατοικεί μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Υπάρχει κάποια ειδική κατασκευή που να την προδιαγράφει, πριν ακόμη εκδηλωθεί στην πράξη;

Οι νεκροί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του προσφέρουν άφθονο πειραματικό υλικό. Ακόμη και ο διάσημος πελάτης του, που ένα τεράστιο σκάνδαλο τον οδηγεί στην αυτοκτονία. Μετά τη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οι Σοβιετικοί προσπαθούν να αποδείξουν πειραματικά πως η Ύλη είναι ανώτερη από το Πνεύμα, και τον καλούν να συμμετάσχει στις έρευνές τους. Λίγο αργότερα, το 1925, του αναθέτουν μια απροσδόκητη και εξαιρετικά τιμητική αποστολή: να ανατάμει τον εγκέφαλο του νεκρού Λένιν, για να ανακαλύψει το μυστικό της μεγαλοφυΐας του.

Συνδυάζοντας πραγματικά και φανταστικά στοιχεία γύρω από το υπαρκτό πρόσωπο του Δόκτορος Φογκτ -που υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ιατρικές μορφές του εικοστού αιώνα- ο Τίλμαν Σπένγκλερ (γεν. 1947), διαπρεπής σινολόγος και ιστορικός, πλέκει ένα τεράστιο, συναρπαστικό κοινωνικό μυθιστόρημα: το πρώτο του.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:19