Ξαναπιάνοντας το νήμα
Για τη σχέση δημοκρατίας και σοσιαλισμού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8097-89-6
Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, 5/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 7.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 82 σελ.
Περιγραφή

Στη σοσιαλιστική παράδοση συναντούμε συχνά μια οξεία κριτική του κυρίαρχου δημοκρατικού λόγου. Εξίσου συχνά, ο σοσιαλισμός προτάθηκε ως η πιο ευρεία δημοκρατία που θα γνώριζε ποτέ ο κόσμος. Τι συμβαίνει εδώ; Είναι, άραγε, η δημοκρατία ένα απλό νομιμοποιητικό μακιγιάζ για το `δεσποτισμό του εργοστασίου`; Μήπως η νομιμοποιητική της ισχύς βασίζεται στο ότι, αντίθετα, εγκλείει κάτι άξιο λόγου, του οποίου ο σοσιαλισμός αποτελεί και το μόνο δυνατό διάδοχο; Τι γίνεται όταν οι περιεκτικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας βρίσκονται σε άκρα αναντιστοιχία με τις παρούσες πολιτικές μορφές που τη διεκδικούν; Εν τέλει, τι ακριβώς είναι τα κείμενα της παρούσας έκδοσης; Μια συζήτηση σε αραχνιασμένο αμφιθέατρο του προηγούμενου αιώνα;
Ο Νίκος Πουλαντζάς, στις πολύτιμες επεξεργασίες του περί δημοκρατίας και σοσιαλισμού, κατανοούσε εμφανώς το εγχείρημά του ως ένα στρατηγικό πρόβλημα για τη μετάβαση προς μια μετα-καπιταλιστική κοινωνία. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί το νήμα της επανεκκίνησης.
Τρεις νεαροί θεωρητικοί επιστήμονες και ο καθηγητής Στάθης Κουβελάκης συμπράττουν με τις συνομιλίες τους, ελπίζοντας να στέκονται άξιοι ετούτης της έγνοιας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ - Πρόλογος
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - Η σοσιαλιστική πραγματικότητα στη σκιά της νεοφιλελεύθερης ορθολογικότητας
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΥΜΑΣΙΔΗΣ - Σοσιαλισμός και δημοκρατία: ορισμένα (επαν)εισαγωγικά ερωτήματα
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΗΤΑΣ - Για το 'δεσμό' δημοκρατίας-σοσιαλισμού και τις αξιακές του υφάνσεις