Νίκος Χουλιαράς
Τα πίσω δωμάτια του νου
Nikos Houliaras
The Back Rooms of the Mind
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-93-3440-2
Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα, 12/2011
1η έκδ., Ελληνική, Νέα, Αγγλικά
€ 54.74 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
30 x 24 εκ, 1,953 γρ, 398 σελ.
Περιγραφή

Ο Νίκος Χουλιαράς ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης του οποίου έργα αποκτήσαμε για τη νεοσύστατη συλλογή μας, πριν από οκτώ, περίπου, χρόνια. Η έκθεσή του στην γκαλερί Νέες Μορφές την περίοδο εκείνη μας είχε εντυπωσιάσει βαθιά, αν και το έργο του το θαυμάζαμε χρόνια πριν. Όταν λίγο καιρό μετά, θελήσαμε να τον γνωρίσουμε, μας υποδέχτηκε στην πόρτα του σπιτιού του με μάτια χαμογελαστά. Ύστερα από λίγα μόνο, η ζεστασιά, το χιούμορ και η απλότητά του μας έκαναν να νιώσουμε φίλοι.
Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά μεγάλη χαρά και τιμή για μας να είμαστε χορηγοί σήμερα του καταλόγου της αναδρομικής έκθεσης του Νίκου Χουλιαρά στους φιλόξενους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, συμβάλλοντας σε μια έκθεση που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί καιρό τώρα.
Θεωρούμε πως πέρα από την έκθεση - που για πρώτη φορά συγκεντρώνει όλες τις πτυχές του ζωγράφου, αλλά και συνθέτη, ερμηνευτή, λογοτέχνη και ποιητή Νίκου Χουλιαρά - η παρούσα έκδοση που συνοδεύει αυτή την εικαστική παρουσίαση λειτουργεί και ως πλήρης μονογραφία του έργου του: αποκαλύπτει το εύρος και τη δύναμη της ζωγραφικής του ενώνοντας προσεκτικά τα κομμάτια που αποτελούν τον ενιαίο δημιουργικό του κόσμο· παρουσιάζει τα μεγάλα γνωστά έργα του, αλλά και αποκαλύπτει ανέκδοτα έργα του ίσης σημασίας· δημοσιεύει άγνωστο αρχειακό υλικό, προϊόν πολύμηνης έρευνας, καθώς και κείμενα που γράφτηκαν πρόθυμα, και ειδικά για την περίσταση, από εκείνους που αγαπούν τον Νίκο Χουλιαρά.
Πιστεύουμε πως το βιβλίο αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε αυτούς που γνωρίζουν το έργο του αλλά και στους νεότερους, που θα έχουν τη ζηλευτή χαρά να το ανακαλύψουν τώρα, να νιώσουν σε κάθε σελίδα του το `αεράκι` του Νίκου Χουλιαρά.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΛΕΣΣΑ
Το αίνιγμα στα πίσω δωμάτια του νου
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
Τι γυρεύει ο Νοτιάς στην ξενιτιά
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΚΙΣΗΣ
Μια λέξη πριν, δυο λέξεις μετά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ
Θηλαστικά σαν πάνινα
ΜΑΡΘΑ-ΕΛΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ
Γράφοντας μόνο για τις ζωγραφιές...
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
Ένα σύντομο κείμενο αυτοπαρουσίασης
ΕΡΓΑ
Ο Νίκος Χουλιαράς για τους άλλους
Οι άλλοι για τον Νίκο Χουλιαρά
Βιογραφικά στοιχεία