Νίκος Γιαλούρης, σχέδια και χαρακτικά
Nikos Yialouris, Drawings and Prints
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-99232-0-0
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 90.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
34 x 28 εκ., 306 σελ.
Περιγραφή

Πολυσχιδές και πολύτροπο, ευνοϊκά δεκτό από την κριτική, το έργο του Νίκου Γιαλούρη όχι μόνο δεν έχει μελετηθεί αλλά δεν είναι καν επαρκώς γνωστό, όσο τουλάχιστον του οφείλεται. Αν εξαιρεθούν οι φίλοι και συμπατριώτες του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόθυμοι αρωγοί και αποδέκτες του έργου, λίγοι άλλοι φιλότεχνοι το γνωρίζουν. Θετική είναι η ανταπόκριση της κριτικής. Ενθουσιώδη σχόλια Ελλήνων και ξένων που επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και το εργαστήριό του, δημοσιεύματα στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο, πολυάριθμα και ποικίλα, με κρίσεις ορθές, μαρτυρούν την καλή εντύπωση από τον ίδιο και τη δουλειά του, όμως δεν αρκούν την ερμηνεία και την αποτίμησή της.
Ζωγράφος, σχεδιαστής, χαράκτης και διακοσμητής, ο Γιαλούρης άφησε ογκώδες εικαστικό έργο. Ογκώδης επίσης είναι η συγγραφή του, αναφερόμενη στη λαογραφία, την τέχνη, την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Χίου και των γύρω νησιών. Η ποίησή του, δημοσιευμένη συχνά με την ιδιόχειρη γραφή του, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της δημιουργίας του. Ανήκει μεν στη λογοτεχνία αλλά, λόγω του ιδιώματος στο οποίο έχει γραφεί, έχει και αισθητικό ενδιαφέρον.
Το εικαστικό έργο του Γιαλούρη περιλαμβάνει ελάχιστες ελαιογραφίες, ακρυλικά, υδατογραφίες, λαδοπαστέλ, μεγάλο αριθμό χαρακτικών, κυρίως λινόλαια, και σχέδια. Διάσπαρτο σε ελληνικές και ξένες συλλογές, ακατάγραφο, δύσκολα εντοπίζεται, ενώ ένα μέρος, το μέγεθος του οποίου δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί, πρέπει να θεωρηθεί οριστικά χαμένο. Η απώλεια οφείλεται είτε σε κακές συνθήκες φύλαξης και κλοπές είτε στην αμέλεια αυτών που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και τη διάσωσή του, όταν ο καλλιτέχνης δεν ζούσε πια. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν φαίνεται να είχε προνοήσει για την ασφάλεια και την αξιοποίηση της εργασίας του μετά τον θάνατό του.
Αντιλαμβάνεται κανείς, έπειτα από τα παραπάνω, τη σημασία της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος John Fatalios Foundation να αναλάβει τη μελέτη και έκδοση των χαρακτικών και των σχεδίων του καλλιτέχνη. Να περισώσει, ουσιαστικά, ό, τι απέμεινε.
Στο ανά χείρας βιβλίο εξετάζονται τα χαρακτικά και τα σχέδια, τα οποία και συνιστούν την πολυπληθέστερη ενότητα, παρέχουν την ακριβέστερη και αυθεντικότερη ένδειξη του ύφους του Γιαλούρη, περιλαμβάνουν δε το μεγαλύτερο μέρος της θεματογραφίας του. Κατά τη μελέτη του έργου του δεν περιέλαβα όσα έχουν καταφανώς λαϊκό χαρακτήρα, επιφυλασσόμενος να τα μελετήσω ιδιαιτέρως. Σχέδια και χαρακτικά συνεξετάζονται ως ενιαία δημιουργία, έχουν δε κατανεμηθεί σε ενότητες, αν μεταξύ τους ως προς τον αριθμό των πινάκων. Τούτο δεν οφείλεται πάντοτε στην αδυναμία να ευρεθούν ομόθεμα έργα, αλλά στο γεγονός ότι εξαρχής ορισμένα θέματα ελάχιστα αξιοποιήθηκαν από τον καλλιτέχνη. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
Καταγωγή και γενικοί χαρακτήρες του έργου. Η χαρακτική και το σχέδιο
Τα πλεούμενα
Λιμάνια και ταρσανάδες
Νησιωτική και αστική τοπιογραφία
Μετέωρα
Ερινύες και Κύκλωπες
Σταύρωση
Άγγελοι
Τ' αγάλματα είμαστε εμείς
Σχέδια για το ποίημα του F. G. Lorca: Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σαντσέθ Μεχίας
- Ο νεκρός
- Ταυρομαχίες
- Ταύροι
Η νεκρή φύση
- Ανθογραφίες
- Έπιπλα και μουσικά όργανα
- Κεφαλή κριού
- Προσωπεία και όπλα
- Vanitas
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Νίκος Γιαλούρης. Σχεδίασμα βιογραφίας
Τα έργα
Κατάλογος έργων
Δημοσιεύματα για τον Νίκο Γιαλουρή
Κατάλογος βιβλίων που συνέγραψε και διακόσμησε ο Νίκος Γιαλούρης

Foreword
Origin and general features of the work. Prints and Drawings
Sea Craft
Harbours and Boatyards
Island and Townscapes
Meteora
Furies and Cyclops
Crucifixion
Angels
The Statues are Ourselves
Drawings for F. G. Lorca's Poem: Lament for Ignacio Sanchez Mejias
- The Dead
- Bullfights
- Bulls
Still life
- Flowers
- Furniture and Musical Instruments
- Ram's Skull
- Masks and Weapons
- Vanitas
Notes
Bibliography
Nikos Yialouris. A Biographical Sketch
The Works
List of Plates
Writings about Nikos Yialouris
Books written and illustrated by Nikos Yialouris

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14