Νεολαία και πολιτική
Συνθήκες ζωής και συστήματα προσανατολισμού των νέων στην Ευρώπη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6645-98-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 1/2006
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.07 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
Περιγραφή

Στην κυρίαρχη ρητορεία η ενασχόληση με τους νέους ανθρώπους ταυτίζεται με την ευαισθησία, τη διορατικότητα και το σοβαρό σχεδιασμό του μέλλοντος και γι` αυτό οι έρευνες για την κατάσταση και τις απόψεις των νέων ανθρώπων απολαμβάνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα. Όμως οι έρευνες αυτές κατά κανόνα περιορίζονται στην καταγραφή της ταύτισης ή της απόκλισης των νέων από τα αυτονόητα της προηγούμενης γενιάς. Αυτό αφορά σε πολλά και διάφορα θέματα, όπως είναι η σχέση τους με την πολιτική, η στάση τους απέναντι στην οικογένεια, την εκκλησία, την αστυνομία και άλλους θεσμούς, η εμπλοκή τους σε βίαια γεγονότα, οι καταναλωτικές τους συνήθειες, οι τρόποι ψυχαγωγίας τους και άλλα παρόμοια. Η συχνή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τέτοιων ερευνών δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πλούσια η γνώση μας στον τομέα αυτό. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Τη νεότητα περιβάλλει ένα νέφος παρεξηγήσεων, προκαταλήψεων και άγνοιας, που δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της καθημερινότητας, αλλά επεκτείνεται, επίσης, και στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών. Είναι πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση: τι ακριβώς είναι η νεότητα και ποιες επιστήμες εξουσιοδοτούνται να την περιγράψουν; Που οφείλονται οι ομοιότητες και που οι διαφορές ανάμεσα σε ομάδες νέων; Υπάρχουν ιδιαίτερες στρατηγικές αντιμετώπισης κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων από την πλευρά των νέων και πώς επηρεάζουν αυτές την εξέλιξη της κοινωνίας; Μπορούν οι επιστήμονες να σχεδιάσουν έρευνες από τη σκοπιά και με τη συμμετοχή των ίδιων των νέων, ώστε να υπερβούν το πρόβλημα του αποξενωμένου παρατηρητή/τριας; Σε ερωτήματα του παραπάνω τύπου δίνονται απαντήσεις στον τόμο αυτό με την παρουσίαση χαρακτηριστικών εργασιών της ομάδας `Internationales Lernen`, που, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Tubingen, περιλαμβάνει ερευνητές και ερευνήτριες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η συστηματική συνεργασία ξεκίνησε το 1990 μετά τις αλλαγές στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που δεν άφησαν ανεπηρέαστες ούτε τις κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης. Με διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ετήσια επιστημονικά συνέδρια, διεθνείς και πολυεθνείς συναντήσεις νέων και πολλές δημοσιεύσεις η ομάδα κατέχει σήμερα μια σημαντική θέση στο χώρο της έρευνας γύρω από τα ζητήματα των νέων στην Ευρώπη. Οι εργασίες σ` αυτόν τον τόμο προέρχονται από τις παρουσιάσεις σε συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού `Νίκος Πουλαντζάς` το Σεπτέμβριο του 1998. Ο χρόνος που πέρασε από τότε μέχρι τη σημερινή δημοσίευσή τους, έτσι έδειξε η εξέλιξη, δεν αλλάζει τίποτε στη σημασία των εργασιών.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Εισαγωγή - ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙΔΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙΔΟΥ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ: Η έννοια της νεότητας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΒΑΚΗΣ: Η νεότητα ως κοινωνικό αγαθό
VJERAN KATUNARIC: Παλιές ψευδαισθήσεις και νέες γενιές στην Ευρώπη
RUDOLF LEIPRECHT: Μοντέλα ερμηνείας του ρατσισμού στην καθημερινότητα των νέων
OGNJEN CALDAROVIC: Κοινωνικός διαχωρισμός στην εποχή του μετασοσιαλισμού
RUDOLF LEIPRECHT, LENA INOWLOCKI, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΒΑΚΗΣ & JURGEN NOVAK: Ρατσισμός στη νέα Γερμανία: Διερευνώντας τα αίτια, αναζητώντας τις απαντήσεις
JOSEF HELD: Βία μεταξύ κοινωνικών ομάδων - Δεδομένα και αιτίες
CHRISTINE RIEGEL: Αποποίηση της καταγωγής - Μια στρατηγική στη διαχείριση του κοινωνικού αποκλεισμού
ILSE PLAUDE: Διαχείριση του αποκλεισμού στους νέους της Λετονίας
MELITA SVOB, SONJA PODGORELEC, CARMEN BRCIC: Βιώματα κοινωνικής ένταξης και κοινωνικού διαχωρισμού στο Ζάγκρεμπ (Ντούμπραβα)
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΕΠΕΡΟΓΛΟΥ: Ταυτότητα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες της νεολαίας - Αποτελέσματα εμπειρικών ερευνών
ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΝΤΕΔΑΚΙΣ: Αντιληπτικά σχήματα των νέων της Κρήτης για την κοινωνία και τους κοινωνικούς θεσμούς

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00