Νέο Αναστασιματάριο
Επιτομή
Κυκλοφορεί
ISBN: 979-0-9016021-0-6
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 701 γρ, 365 σελ.
Περιγραφή

Αγαπητοί Αναγνώστες, Φιλόμουσοι και Ιεροψάλτες

Δηλώνουμε ευθύς πως δεν γράψαμε ένα καινούριο βιβλίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Υπάρχουν, άλλωστε, πάρα πολλά. Ούτε ένα καινούριο Αναστασιματάριο γράψαμε, γιατί κανένας λόγος δεν υπάρχει.

Το πασίγνωστο "Αναστασιματάριο" των εκδόσεων της Ζωής είναι κλασικό, αξεπέραστο και, από μουσική άποψη, οι μελοποιημένοι ύμνοι του είναι αριστουργηματικοί.

Τη μουσική ύλη αυτού του Αναστασιματαρίου επεξεργαστήκαμε για να το κάνουμε περισσότερο φιλικό και χρηστικό στους σπουδαστές της Β.Ε.Μ. αλλά και στους ιεροψάλτες, ιδιαίτερα στους νέους.

Ειδικότερα
α) Αφαιρέσαμε από την ύλη του ορισμένους ύμνους οι οποίοι πλέον δεν ψάλλονται στις εκκλησίες μας. Για παράδειγμα, οι Αναστάσιμοι Κανόνες σε αργό στιχηραρικό μέλος, παρά την αναμφισβήτητη μουσική τους αξία, σήμερα δεν ψάλλονται. Τους παραλείψαμε, λοιπόν, δεν τους καταργήσαμε. Τα τροπάρια ορισμένων ήχων του Αναστασιματαρίου στιχηρά του εσπερινού και των αίνων δεν ψάλλονται σε στιχηραρικό μέλος, γι` αυτό τα παραλείψαμε. Έτσι, μειώσαμε την ύλη του και το ονομάσαμε "Επιτομή", που θα πει περιορισμός της ύλης του βιβλίου.
β) Χωρίσαμε τους ύμνους στα μικρότερα μουσικά μέρη, τα μέτρα. Έτσι, δώσαμε σε κάθε ύμνο το ρυθμό του (δίσημο, τρίσημο και τετράσημο,) σημειώνοντας τον επάνω στο μουσικό κείμενο. Ακόμη,
χρησιμοποιήσαμε την απόστροφο (`) για να δείξουμε το σημείο που πρέπει να παίρνουμε αναπνοή για να μη διακόπτουμε τις λέξεις.
γ) Τοποθετήσαμε σε κάθε ήχο τα βασικά του ισοκρατήματα χωρίς πολλές εναλλαγές ώστε να αποπροσανατολίζεται το μέλος και να δυσκολεύεται το νόημα των λέξεων. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Add: - Upd: 2017-03-07 13:15:33