Νέα αποκτήματα - Παραστατική τέχνη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης
New Acquisitions - Figurative Art from the Collections of the National Gallery
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-7811-60-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 22 εκ., 300 γρ., 71 σελ.
Περιγραφή

[...] Μέσα από την επιλογή των έργων και την δειγματοληπτική παρουσίαση της μεγάλης αυτής συλλογής προσπαθήσαμε να επιχειρήσουμε ένα αντιπροσωπευτικό πέρασμα από σημαντικούς καλλιτέχνες, αλλά και άγνωστες πτυχές της ελληνικής, μεταπολεμικής, παραστατικής τέχνης μέχρις τις μέρες μας. Το πέρασμα αυτό, αν και όχι μόνο εξαντλητικό, είναι μια περιήγηση στην πολυμορφία της ελληνικής τέχνης, μέσα από καλά έργα. Στην περιήγηση αυτή μπορούν να παρατηρηθούν σοβαρές ελλείψεις, αδύνατες παρουσίες ή ακόμη και σημαντικές απουσίες καλλιτεχνών, οι οποίες επιβλήθηκαν από τις δυνατότητες του ήδη υπάρχοντος υλικού. Ωστόσο, στην απόδοση της συνολικής εικόνας πιστεύουμε πως αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τις κορυφώσεις, από τις δυνατές παρουσίες, αλλά κι από την ανάδειξη της συνθήκης της διαφορετικότητας. Ο πλούτος και η ποικιλία της συλλογής επιτρέπει μια περιήγηση, στο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής τέχνης, σύνθετη και ενδιαφέρουσα, με τολμηρές αντιπαραθέσεις και ουσιαστικές αλληλοσυμπληρώσεις.

Ελπίζουμε η περιήγηση αυτή στην σύγχρονη ελληνική παραστατική τέχνη, να προσφέρει, στους κατοίκους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, χαρά των ματιών, διέγερση του πνεύματος και ανάταση ψυχής.

Ευχαριστώ θερμά τον συνάδελφό του Ανδρέα Ιωαννίδη για την αρχική πρόταση και την ουσιαστική συμβολή του στην πραγματοποίηση της έκθεσης. Θερμές ευχαριστίες οφείλω επίσης στον κ. Δημήτρη Παπανικολάου της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάτρας για την άψογη συνεργασία και την αποτελεσματική συνδρομή του στην υλοποίηση της έκθεσης.

Δρ. Λίνα Τσίκουτα - Δεϊμέζη
Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:21:13