Ναταλία Μελά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-410-508-3
Ωκεανίδα, Αθήνα, 3/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 45.22 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
24 x 32 εκ, 1,334 γρ, 157 σελ.
Περιγραφή

O τόμος "Ναταλία Μελά" κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2008, με αφορμή την ομότιτλη έκθεση της σημαντικής Ελληνίδας γλύπτριας, που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη (26 Μαρτίου - 4 Μαΐου 2008). Παρουσιάζονται έργα από την πλούσια και πολυδιάστατη καλλιτεχνική δημιουργία της, ταξινομημένα σε θεματικές ενότητες: πετεινά, εργαλεία, δίποδα/τετράποδα, πολεμιστές, μύθοι, κεφάλια, μνημεία, ανάγλυφα, σκηνικά, κολάζ και σκαριά.

Περιλαμβάνονται κείμενα των Αλέκου Λεβίδη, Τάκη Θεοδωρόπουλου, Ισμήνης Καπάνταη και Νέλλης Ανδρικοπούλου, που γράφτηκαν ειδικά για την έκδοση αυτή. Αναδημοσιεύονται, τέλος, ένα παλαιότερο κείμενο του Άγγελου Δεληβορριά, καθώς και μια κριτική έκθεσής της από τον Δημήτρη Πικιώνη (περ. "Ζυγός", 1963). Την έκδοση συμπληρώνουν αναλυτικό χρονολόγιο και πλήρης κατάλογος των έργων της.

Η αναδρομική έκθεση της γλύπτριας στο Μουσείο Μπενάκη/ οδός Πειραιώς, φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής της δημιουργίας. Χωρισμένη σε θεματικές ενότητες, η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από 160 έργα, τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή της γλύπτριας, την Εθνική Γλυπτοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο και από πολλές ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τόπο γέννησης των έργων και να εξοικειωθεί με τα διαφορετικά στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, αφού μέσα στο χώρο της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να βρεθεί μπροστά από μια ακριβή αναπαράσταση του εργαστηρίου της γλύπτριας, με όλα τα βασικά εργαλεία, τα προπλάσματα αλλά και κάποια ημιτελή έργα.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Αλεξάνδρα Τσουκαλά. Χορηγοί της έκθεσης είναι η Societe General - Private Banking και η Καίτη Κυριακοπούλου, και δωρητής το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

(Μουσείο Μπενάκη)

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ: Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΜΕΛΑ
ΝΕΛΛΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ, UNE FORCE DE LA NATURE
ΑΛΕΚΟΣ ΒΛ. ΛΕΒΙΔΗΣ: ΤΑ 'ΕΡΓΑΛΕΙΑ' ΤΗΣ ΝΑΤΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΙΣΜΗΝΗ Β. ΚΑΠΑΝΤΑΗ: ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΜΕΛΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ-ΜΕΛΑ
ΕΡΓΑ
ΠΕΤΕΙΝΑ
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΔΙΠΟΔΑ / ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ
ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ
ΜΥΘΟΙ
ΚΕΦΑΛΙΑ
ΜΝΗΜΕΙΑ
ΑΝΑΓΛΥΦΑ
ΣΚΗΝΙΚΑ
ΚΟΛΑΖ
ΣΚΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Add: - Upd: 2018-04-24 13:13:12