Νάνι, τ' άνθι των ανθώ
Ωδή στην μητέρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-518-238-0
Ίνδικτος, Αθήνα, 9/2005
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 54.74 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
25 x 17 εκ, 812 γρ, 198 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση με τίτλο `Νάνι τ` άνθι των ανθώ. Ωδή στη Μητέρα` αποτελεί έμπνευση του μουσικού Θανάση Μωραΐτη και περιλαμβάνει ένα μουσικό CD και έναν πολυτελή τόμο με λογοτεχνικά κείμενα και εικαστικά έργα.
Μέσα από την πολύπτυχη και πολυσυλλεκτική αυτή έκδοση (εγχείρημα που δεν έχει επαναληφθεί ως τώρα στη χώρα μας) αναδύονται διαφορετικές όψεις της μητρότητας και της ζωτικής σχέσης μητέρας - παιδιού. Τα τρία μέρη -μουσικό, εικαστικό & λογοτεχνικό- αλληλοσυμπληρώνονται αποτυπώνοντας τη δυναμική αυτής της σχέσης στην ανθρώπινη κοινωνία.
Οι 16 νέες συνθέσεις έρχονται να συνεχίσουν το νήμα -μουσικά και στιχουργικά-των παραδοσιακών νανουρισμάτων που σχεδόν έχουν ξεχαστεί λόγω των πολυποίκιλων κοινωνικών αλλαγών που συντελέστηκαν στην μεταπολεμική Ελλάδα. Φιλοδοξία της παρούσας έκδοσης είναι να δοθεί εκ νέου κίνητρο στις σύγχρονες μητέρες -μέσω της ματιάς των συντελεστών που ζουν και εργάζονται κάτω από τις ίδιες κοινωνικές συνθήκες- ώστε να διαιωνιστεί αυτό το `χάδι`, δηλαδή το νανούρισμα, στα νεογέννητα.
Οι 15 έγκριτοι ζωγράφοι του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού χώρου, μέσα από σαγηνευτικές χρωματικές και σχεδιαστικές λεπτομέρειες αλλά και ταυτόσημες συμπεριφορές, χαϊδεύουν την φυσική μοναξιά της ύπαρξης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να `στηθεί` το άγαλμα εκείνης που της δίνει ζωή: Της Μητέρας.
Οι. συγγραφείς και ποιητές καταγράφουν τη μορφή της Μητέρας με τον τρόπο τους Μετατρέπουν, συνειδητά ή ασυνείδητα την ευγνωμοσύνη ή το `γλυκό μίσος` των θνητών προς εκείνη που `έδωσε νόημα στα πόδια τους`, σε ανεπανάληπτο ύμνο. Όπως της αξίζει.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Το CD αποτελείται από 16 Νανουρίσματα σε μουσική και στίχους του Θανάση Μωραΐτη. Τραγουδούν η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Δημητριάδη, η Σόνια Θεοδωρίδου και η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.
Στον τόμο-λεύκωμα με θέμα την Μητέρα συμμετέχουν 24 Έλληνες λογοτέχνες (οι περισσότεροι με νέα κείμενα) και 15 Έλληνες ζωγράφοι (οι περισσότεροι με νέα έργα, επίσης).
Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι λογοτέχνες: Γιώργος Βέλτσος, Βασίλης Γκουρογιάννης, Σωτήρης Δημητρίου, Κική Δημουλά, Νένη Ευθυμιάδη, Τάσος Καλούτσας, Διονύσης Καρατζάς, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Τηλέμαχος Κώτσιας, Απόστολος Λυκεσάς, Χριστόφορος Μηλιώνης, Ανδρέας Μήτσου, Δημήτρης Μίγγας, Κώστας Μουρσελάς, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Πετσετίδης, Χριστίνα Οικονομίδου, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βασίλης Τσιαμπούσης, Ελιάνα Χουρμουζιάδη, Γιώργος Χρονάς.
Η λογοτεχνική προσέγγιση συμπληρώνεται με ένα κείμενο του Γιώργου Χειμωνά και ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.
Οι ζωγράφοι που συμμετέχουν είναι: Αλέξης Βερούκας, Μανώλης Γρηγορέας, Στέφανος Δασκαλάκης, Δημήτρης Ζουρούδης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Χρίστος Καράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Αφροδίτη Λήτη, Ζάφος Ξαγοράρης, Βάνα Ξένου, Γιώργος Ρόρρης, Χρόνης Μπότσογλου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός.