Μπροστά στη σημαία
Face au drapeau (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-203-071-4
Παπαδημητρίου, Αθήνα, 1994
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 9.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 411 γρ., 263 σελ.
Περιγραφή

Από τα πιο συγκλονιστικά μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, το `Μπροστά στη Σημαία` κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Χετζέλ στις 16 Ιουλίου 1896, όταν ο συγγραφέας ήταν 68 χρονών.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο χημικός Ευγένιος Τυρπέν, γεννημένος το 1848, υπέβαλε μήνυση εναντίον του συγγραφέα του βιβλίου. Ας σημειωθεί πως ο μηνυτής ήταν πολύ γνωστός επιστήμονας, εφευρέτης της μελανίτιδας, υπερεκρηκτικής ύλης που ο πυροκροτητής του θύμιζε το `Αστραποβόλο` του Θωμά Ροκ, ήρωα του `Μπροστά στη Σημαία`. Θέλοντας να πουλήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του, ο Τρυπέν αντελήφθη πως η εφεύρεσή του είχε γίνει γνωστή στο εξωτερικό: τα επίσημα σχέδιά του είχαν πουληθεί από ένα λοχαγό του πυροβολικού, τον Τριπονέ.
Έτσι έχασε τα οφέλη της εφευρέσεώς του ο Τυρπέν, και πάνω στο θυμό του έγραψε ένα λίβελλο: `Πώς πούλησαν τη μελανίτιδα`. Ο Τριπονέ συνελήφθη και φυλακίστηκε. Την τύχη του όμως ακολούθησε κι ο Τυρπέν, γιατί στο λιβελλογράφημά του περιλάμβανε και ντοκουμέντα `απόρρητα` της εθνικής άμυνας της Γαλλίας. Κλεισμένος στη φυλακή, ο Τυρπέν βρήκε την ευκαιρία να εφεύρει κι άλλες εκρηκτικές ύλες και μηχανήματα κι ένα αυτοπροωθούμενο γυροσκοπικό βλήμα. Το Συμβούλιο των Εφευρέσεων αρνήθηκε να εξετάσει την τελευταία εφεύρεσή του, το 1893, του χαρίστηκε όμως το υπόλοιπο της ποινής του.
Ο Τυρπέν έγινε έξω φρενών, διαβάζοντάς το `Μπροστά στη Σημαία`, γιατί μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος όχι μόνο ξαναζούσε τις απογοητεύσεις που του απέφεραν ως μοναδικό κέρδος οι εφευρέσεις του και τον οδήγησαν στη φυλακή, αλλά και γιατί ο Ιούλιος Βερν τον παρουσίαζε σαν τρελό, προδότη της πατρίδας του και κακούργο.
Στη δίκη, συνήγορος του Ιουλίου Βερν υπήρξε ο Ραϋμόν Πουανκαρέ, που ύστερα από λίγα χρόνια εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο συγγραφεύς δικάσθηκε `κεκλεισμένων των θυρών` και απηλλάγη.
Πάντως, αργότερα, το 1901, ο Ευγένιος Τυρπέν, ετέθη στην υπηρεσία ειδικών μελετών πυροβολικού του Υπουργείου Στρατιωτικών, συνεχίζοντας εκεί τις εφευρέσεις του, και πέθανε το 1927, σε ηλικία 80 χρονών.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-09-27 09:43:24