Μικρές ιστορίες της Ξάνθης: Αναμνήσεις επί χάρτου
Short Stories of Xanthi
Paper Memories
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-99246-4-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 22 εκ., 88 γρ., 32 σελ.
Περιγραφή

Το χαρτί στη σημερινή εποχή θεωρείται δεδομένο ως υλικό στην καθημερινότητά μας και στην τέχνη. Εντούτοις, δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη η εύρεσή του, ούτε η χρήση του, ούτε φυσικά ήταν πάντοτε τόσο φτηνό.
Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων από την απλή καθημερινή επικοινωνία μεταξύ τους, ως την τέχνη και τη διάδοση γνώσεων κι επιστημών. Συνέβαλαν σε αυτό το μικρό του βάρος, το μέγεθος και η ευκολία της μεταφοράς του και σαφώς η ανακάλυψη και ανάπτυξη της τυπογραφίας.
Πώς ξεκίνησε και τι συμβαίνει σήμερα; Είναι ερωτήματα που είναι χρήσιμα να απαντηθούν, καθώς και κάποια ε αυτά σχετίζεται η διατήρηση του χαρτιού στις μουσειακές συλλογές. [...]

Οι συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης βρίσκονται στον μεγαλύτερο όγκο τους, σε καλή κατάσταση. Το πλούσιο υλικό σε χαρτί που φυλάσσεται στο Μουσείο αντικατοπτρίζει τον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών αλλά και άλλων κατοίκων της πόλης, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές και επαγγελματικές επαφές κυρίως της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου, αλλά και μια εικόνα του μορφωτικού επιπέδου του κάθε αποστολέα και παραλήπτη της αλληλογραφίας. Εμμέσως μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τη μόδα των ενδυμάτων και των κομμώσεων. Αλλά και την αισθητική και τα ήθη της εποχής από το είδος των εικόνων, την αναπαραγωγή συγκεκριμένων μοντέλων και προσώπων, σε στιγμές ως επί το πλείστον ευφορίας, αποτελώντας εικόνες χαρά και αντανακλώντας σε αυτές τις ευχές που ήθελε να διαβιβάσει ο αποστολέας.
Οι συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου καλύπτουν χρονικά το διάστημα των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αι. και τουλάχιστον το πρώτο μισό του 20ού αι. Γενικά, διακρίνουμε τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Φωτογραφίες των αρχών του 20ού αι.
Επιστολές της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου
Ευχετήριες κάρτες φιλικού περιεχομένου
Ευχετήριες επαγγελματικές κάρτες
Περιοδικά ("Ρομάντζα" & "Αγροτική Μέλισσα")
Παρτιτούρες μουσικής
Εφημερίδες
Βιβλία: οικονομικά & λογιστικά (των οικογενειών Μπινόπουλου & Γεωργιάδη)
Αποδείξεις και λογαρισμοί
Βιβλία με στοιχεία καπνού, κατάλογοι προμηθευτών της οικ. Κουγιουμτζόγλου
Παιδικά και σχολικά βιβλία (δωρεά Χατζηγεωργίου)
Γραμματόσημα και φάκελοι αλληλογραφίας
Έγγραφα και αρχειακό υλικό της Λαογραφικής Εταιρείας της ΦΕΞ


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:08