Μια πολιτική αλληλογραφία 1967-1984
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-451-5
Άγρα, Αθήνα, 11/2002
Ελληνική, Νέα
€ 10.10 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 12 εκ, 184 γρ, 171 σελ.
Περιγραφή

Η εκτενής αλληλογραφία που παρουσιάζεται εδώ μας δίνει πραγματικά μια καταπληκτική εικόνα όχι μόνον δύο ξεχωριστών Ελλήνων της διασποράς (ο ένας αυτοεξόριστος υπερρεαλιστής και τεχνοκρίτης, ο άλλος πολιτικός εξόριστος για πολλά χρόνια και «περιπλανώμενος επαναστάτης») αλλά και της εποχής 1967 - 1984. Το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας περιγράφει, βεβαίως, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή για την Ελλάδα και παγκοσμίως, καθώς ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Αριστερά.
Τα γεγονότα στο Παρίσι το Μάη 1968 και στην Πράγα, ο πόλεμος και η ελληνική χούντα, όλα συνέβαλαν ώστε να αναπτυχθεί και να δυναμώσει η περίφημη «Νέα Αριστερά», σε μια ατμόσφαιρα γενικής αντίστασης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους φοιτητές, εναντίον της καπιταλιστικής και καταπιεστικής κοινωνίας, μαζί με τη νέα ελπίδα πιθανών επαναστάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ο Νικόλας Κάλας και ο Μιχάλης Ράπτης: δύο ξεχωριστές, ανυπότακτες προσωπικότητες του κόσμου, και μια μοναδική φιλία που τώρα παρουσιάζεται με την αλληλογραφία τους, η οποία ξεκίνησε στα χρόνια της δικτατορίας. Οι επιστολές προέρχονται από το Αρχείο Νικόλα και Έλενας Κάλας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος της επιμελήτριας
Εισαγωγή
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΑΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ
Μια πολιτική αλληλογραφία
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ
1. Ομιλίες για τον Ν. Κάλας
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΑΣ
2. Η αμερικανική λογοτεχνία και το Βιετνάμ
3. Γράμμα από την Αμερική
4. Πρόχειρο για το «Γράμμα από την Αμερική»
5. Το βραβείο του Ρίτσου
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ