Μητέρα και γιος
Ιστορίες από την παγκόσμια παράδοση
Mother and son tales (τίτλος πρωτοτύπου)
Εικονογράφηση: Cann, Helen
Διασκευή: Evetts - Secker, Josephine
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-423-002-0
Σαββάλας, Αθήνα, 2003
Ελληνική, Νέα
€ 14.70 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
27 x 22 εκ, 571 γρ, 80 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Τα παραμύθια που ακολουθούν προέρχονται από όλο τον κόσμο και ασχολούνται, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με αυτό που ονομάζουμε `μυστική συνωμοσία` ανάμεσα στη μητέρα και το γιο, μία σχέση που μπορεί να δώσει φτερά στη ζωή του αγοριού, αλλά και να την καταστρέψει. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια σχέση που παραμένει σταθερή σε όλη τη ζωή, εκτός κι αν την αλλάξει ο γιος.
Το μεγάλο μυστικό της μητέρας είναι η δύναμή της να γεννά τη ζωή, αλλά και η πρόσβασή της στην αφθονία της φύσης. Στη μορφή της συναντάμε τόσο την πηγή της ζωής όσο και τον τόπο της αιώνιας ανάπαυσης μέσα από τη Μητέρα Γη. Χωρίς την ενέργεια και τα εφόδια που παρέχει, οι γιοι της θα φύγουν πεινασμένοι και θα ζήσουν ξεκομμένοι από τη φύση. Η ζωή λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτήν. Η μητέρα του καθενός όμως πρέπει να ξεπεραστεί. Οι γιοι της πρέπει να φύγουν από κοντά της για ν` αγκαλιάσουν τον κόσμο του πατέρα και στη συνέχεια να αναζητήσουν μία σύντροφο. Έτσι, η πρωταρχική αυτή σχέση (πρωταρχική σε ένταση, αλλά και επειδή είναι ο πρώτος βιολογικός δεσμός, που δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί) πρέπει να τελειώσει. Ο τελικός στόχος του γιου είναι να γίνει άντρας και στη συνέχεια πατέρας. Αν δεν ωριμάσει, θα καταλήξει να είναι περισσότερο γιος παρά σύζυγος με τη γυναίκα του και θα είναι ανίκανος να εκπληρώσει το ρόλο του πατέρα απέναντι στο γιο του, αν και αυτό το στάδιο δεν αναφέρεται παρά μόνο υπαινικτικά στα παραμύθια, τα οποία καταλήγουν συνήθως με το γάμο.
Αυτή η συλλογή παραμυθιών μάς ταξιδεύει από τη Νέα Ζηλανδία στη Βόρεια Αμερική μέσω της Ασίας και της Ευρώπης. Παντού η μητέρα είναι προστατευτική και φροντίζει τους γιους της, αλλά αυτή η προστασία και η φροντίδα έχουν συχνά και αρνητική επίδραση. (. . .)

Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ( ΝΕΠΑΛ )
Η ΜΑΓΙΚΗ ΧΟΡΤΑΡΙΝΗ ΚΟΥΚΛΑ ( ΓΟΥΑΜΠΑΝΑΚΙ )
Ο ΜΥΞΙΑΡΗΣ ( ΓΑΛΛΙΑ )
Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ( ΣΕΛΚΑΠ )
ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ( ΙΣΛΑΝΔΙΑ )
ΧΑΝΣ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ )
ΟΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ ΤΟΥ ΛΑΝΦΑΜΠΟΝ ( ΟΥΑΛΙΑ )
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟ ( ΜΑΟΡΙ )
Ο ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΗΣ ( ΕΛΛΑΔΑ )
ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ( ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ )
ΕΠΙΜΕΤΡΟ