Μετέωροι χώροι της ετερότητας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-470-1
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 1/2017
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 23.32 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 624 γρ., 287 σελ.
Περιγραφή

Γιατί σήμερα μια συζήτηση για τους μετέωρους χώρους της ετερότητας; Ποιες πρακτικές, ποια γεγονότα και ποιες χωρικές σχέσεις επιχειρεί να συλλάβει; Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι σχέσεις ανάμεσα σε οριοθετημένες ετερότητες οργανώνονται μέσα από αυστηρά επιβλεπόμενες ταξινομήσεις συμπεριφορών και χώρων, σύμφωνα με το κυρίαρχο μοντέλο της `πόλης των θυλάκων`. Ο θύλακος δεν είναι παρά ο χώρος εγκλεισμού της ετερότητας, είτε πρόκειται για καταδίκη (γκέτο), είτε για προνόμιο (προστατευόμενες συνοικίες), είτε για προϋπόθεση της κατευθυνόμενης κατανάλωσης (ελεγχόμενα κτίρια κοινωνικής αναψυχής ή αγορές).
Αν τα όρια του πραγματικού επιβλέπονται από κοινωνικές ρυθμίσεις και εγχαράξεις, οι μετέωροι χώροι της ετερότητας μπορούν τούτα τα όρια να τα διαρρήξουν. Οι χώροι αυτοί συμβαίνουν μάλλον παρά υπάρχουν κάπου, όπως τείνουμε να πιστεύουμε για τα κτίρια μιας πόλης.
Ιδρύονται ως περάσματα, ως χώροι σύγκρισης, ως σχέσεις επίσκεψης και διάβασης από το οικείο στο έτερο. Γι` αυτό μπορούν να φέρνουν σε επαφή διαφορετικές επικράτειες της εμπειρίας, της φαντασίας και της μνήμης, οι οποίες αποκτούν ιστορία και σημασία ανάλογα με εκείνους που τις κατοικούν.
Αν έχει νόημα να αναζητούμε ένα μέλλον της ανθρώπινης χειραφέτησης, σήμερα όσο ποτέ είναι απαραίτητο να διδαχτούμε από τους τρόπους που η ανάγκη όσο και τα όνειρα των ανθρώπων γεννούν μετέωρους χώρους της ετερότητας, καθώς εξερευνούν μικρές και μεγάλες ρήξεις στην τυποποιητική περίμετρο της ζωής τους. Στη δυνατότητα η κατοίκηση να συμβαίνει όχι μόνο στους ασφαλείς χώρους του οικείου αλλά και στους μετέωρους χώρους του έτερου ίσως να κρίνεται το μέλλον. Η αναρώτηση για το χώρο γίνεται έτσι μια αναρώτηση πολιτική. Και στις μορφές του χώρου όπου πλάθονται διαφορετικές σχέσεις με την ετερότητα μπορεί να ανιχνευτούν διαφορετικές προοπτικές για την ανθρώπινη κοινωνία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
Η πόλη των θυλάκων
Η εμπειρία και η μυθολογία της ασυνέχειας
Ο μετέωρος χώρος της σκηνής
ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Κατοικήσεις της μνήμης στη σύγχρονη πόλη
Αναμνήσεις ασυνέχειας: προς μια ρυθμική της κατοίκησης
Κατοικώντας την εξαίρεση: η μετέωρη συνήθεια
ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Αναπαραστάσεις χώρων, αναπαραστάσεις ελευθερίας
Χωρική και χρονική ασυνέχεια στην ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου
Η αβέβαιη θεατρικότητα της εικόνας
ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Οι έμφυλες ταυτότητες και τα δρώμενα της κατοίκησης
Ο χώρος της τάξης και οι ετεροτροπίες
Στα ίχνη μιας ετεροτροπίας: στην Τσιάπας των Ζαπατίστας
Επίλογος: Περάσματα προς το μέλλον
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Προϊστορία των κειμένων
Οι τόποι των εικόνων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2018-07-16 12:10:18