Μελάνια Εκτυπώσεων
Printing inks, formulation principles, manufacture and quality control testing procedures (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-405-981-2
Ίων, Αθήνα, 1999
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 18.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 358 σελ.
Περιγραφή

Αυτό το βιβλίο προορίζεται για να εισάγει τον αναγνώστη στην τεχνολογία των μελανιών εκτύπωσης, στους κανόνες σύνθεσης και στους έλεγχους ποιότητάς τους.

Μερικά από τα θέματα που αναλύει: Πρώτες Ύλες, Μηχανισμοί Ξήρανσης και Σύνθεσης Μελανιών, Έλεγχος Ποιότητας, Ημίρρευστα Μελάνια, Υγρά Μελάνια, Μελάνια Μεταξοτυπίας.

Αυτό το βιβλίο προορίζεται για να εισάγει τον αναγνώστη στην τεχνολογία των μελανιών εκτύπωσης, στους κανόνες σύνθεσης και στους ελέγχους ποιότητας τους. Είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για τον καθένα, η βιομηχανία εκτύπωσης, όπως και για τους σπουδαστές αυτού του αντικειμένου με μεγάλο εύρος. Ακόμη, για να είναι πιο πλήρης η εισαγωγή σ`` έναν ειδικό τομέα, θ` αναφέρουμε την ποικιλία των μεθόδων εκτύπωσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εντύπων.

Η όλη διαδικασία παραγωγής μελανιών στα εργοστάσια, απ7 τη λήψη της παραγγελίας ενός ειδικού τύπου μελανιού, μέχρι τη μελέτη της σύνθεσης και την παραγωγή των πρώτων δειγμάτων για έλεγχο με εφαρμογή σε τυπογραφικές μηχανές, περιγράφεται με λεπτομέρεια απ`` την πρώτη στιγμή. Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου αφιερώνεται στον έλεγχο ποιότητας και στις διαδικασίες παραγωγής. Πολλές απ` τις εξετάσεις που περιγράφονται, έχουν αναπτυχθεί με εξηγήσεις του σκοπού των εξετάσεων, και των συνεπειών που έχει η χρήση ενός μελανιού με ανεπαρκή έλεγχο για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οι έλεγχοι που γίνονται με εκτυπώσεις υψιτυπίας, λιθογραφίας, βαθυτυπίας, φλεξογραφίας και μεταξοτυπίας συμπεριλαμβάνονται στις εξετάσεις των μελανιών. Είναι πολύ σπουδαία η ασφάλεια στο εργοστάσιο παραγωγής μελανιών, όπως και η υγιεινή ατμόσφαιρα του, και προβλέπεται εφαρμογή της πράξης Health and Safety at Work Act 1974 και οι κανονισμοί COSHH του 1989.

Τα παραρτήματα του βιβλίου που αναφέρονται στα χημικά, ειδικά για τα μελάνια, οι μαθηματικοί τύποι, όπως κι ένα λεπτομερές λεξιλόγιο κι επιλεγμένη βιβλιογραφία με χρήσιμες διευθύνσεις, συμπληρώνουν αυτό το βιβλίο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΛΑΝΙΑ. Ιστορική αναδρομή. Τυπογραφικά μελάνια και η επίδραση τους στο περιβάλλον. Αλλαγή τρόπων εκτύπωσης.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΑΝΙΩΝ. Μυστικές συνθέσεις μελανιών. Τι είναι τα τυπογραφικά μελάνια. Τυπωμένα προιόντα και ειδικά μελάνια. Μέθοδοι εκτύπωσης. Εξακρίβωση τρόπου εκτύπωσης. Παράγοντες που επιδρούν στη σύνθεης των μελανιών. Χρώμα και συνδυασμοί χρωμάτων. Έρευνα και βελτιώσεις στη βιομηχνία μελανιών.

ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΜΕΛΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ. Σύνθεση μελανιών: Γενικά. Χρήση χρωμάτων και χρωστικών. Συστατικά του φορέα. Λιπαρές ουσίες και οι χρήσεις των στα μελάνια. Βερνίκια και οι χρήσεις των στα μελάνια. Ρητίνες και οι χρήσεις των στα μελάνια. Διαλυτικά και χρήσεις των στα μελάνια. Πρόσθετα, τύποι χρήσεις και ιδιότητες.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΑΝΙΩΝ. Ξήρανση με εξάτμιση. Ξήρανση με απορρόφηση. Ξήρανση με οξειδωτικό πολυμερισμό. Ξήρανση με επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ξήρανση με χημική αντίδραση. Ταχύπηκτα μελάνια. Ψυχρή ξήρανση μελανιών. Θερμή ξήρανση μελανιών. Αλλες μέθοδοι ξήρανσης και ειδικά μελάνια.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΛΑΝΙΩΝ. Σχεδίαση εργοστασίου τυπογραφικών μελανιών. Σχεδίαση εργοστασίου και μείωση μόλυνσης περιβάλλοντος. Παρασκευή βερνικιών. Πλεονεκτήματα από την ανάμειξη των μελανιών. Μέθοδοι διασποράς. Ασφάλεια εργαζομένων.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ. Σκοπός του ελέγχου ποιότητος. Εισαγωγή στο BS 5750 και ISO 9.000. Γενικός έλεγχος ποιότητος. Προδιαγραφές προστασίας περιβάλλοντος BS 7750. Εργαστήρια και μέθοδοι ελέγχου ποιότητας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΜΙΡΡΕΥΣΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ. Έλεγχος διασποράς και μέθοδοι ανάλυσης. Σύγκριση χρωμάτων με τριβή σε χαρτί. Σύγκριση χρωμάτων με εκτύπωση. Σύγκριση τόνου χρωμάτων με αραίωση τους με λευκό. Μέτρηση πρόσφυγης μελανιού. Σταθερότητα μελανιών στην πρόσφυση και μελάνια θερμής ξήρανσης. Μέτρηση ιξώδους μελανιών με ιξώμετρο πτώσης ράβδου. Μέτρηση ιξώδους με χρήση κώνου και Χρόνος ξήρανσης σε γυάλινη πλάκα. Μέτρηση χρόνου ξήρανσης μελανιού.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΥΓΡΑ ΜΕΛΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙΑ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑΣ. Μέτρηση διασποράς ενός υγρού μελανιού. Σύγκριση χρωμάτων με χρήση ράβδων . Σύγκριση χρωμάτων με χρήση κυλίνδρου Anilox. Σύγκριση χρωμάτων με χρήση συσκευής Κ. Μέτρηση ιξώδους με δοχεία Zahn. Mέτρηση ιξώδους με περιστροφικά ιξωδόμετρα. Έλεγχος αφρισμού σε μελάνια με υδατική βάση. Μέτρηση pH σε μελάνια με υδατική βάση. Έλεγχος σταθερότητας μελανιών που μπορούν να αραιωθούν με νερό. Μέθοδοι γενικού ελέγχου μελανιών μεταξοτυπίας. Σύγκριση μελανιών με χρήση μεταξοτυπίας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ. Σύγκριση χρωμάτων με χρήση φασματοφωτομέτρων. Μέτρηση στιλπνότητας με κατάλληλο όργανο. Έλεγχος πρόσφυσης σε μη απορροφητικά υποστρώματα. Μέτρηση της αντίστασης τριβής σε έντυπα. Αντίσταση του εντύπου σε συνθήκες περιβάλλοντος. Σφάλματα εκτύπωσης.

Παράρτημα 1: Ιδιότητες διασποράς των χρωμάτων.
Παράρτημα 2: Επιφάνειες και υποστρώματα εκτύπωσης.
Παράρτημα 3: Ονοματολογία οργανικών χημικών ενώσεων.
Παράρτημα 4: Χημεία του οξειδωτικού πολυμερισμού.
Παράρτημα 5: Χημεία της ξήρανσης μελανιών με υπεριώδες φως.
Παράρτημα 6: Θεωρία τους ιξώδους και ροογράμματα.
Παράρτημα 7: Κύκλος των χρωμάτων και συνδυασμού χρωμάτων.
Βιβλιογραφία. Χρήσιμα ονόματα και διευθύνσεις.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-30 10:21:13