Μαθαίνοντας ποδήλατο
Ιστορίες μιας ρευστής εποχής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-04-4376-9
Κέδρος, Αθήνα, 6/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 9.85 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 227 γρ, 176 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το απόσταγμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου `δημιουργικής γραφής`.
Εμψυχώνω εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης, δημιουργικής γραφής, ανάγνωσης και κριτικής εδώ και περίπου δέκα χρόνια, πιστεύοντας βαθιά ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες δημιουργούν παθιασμένους και επαρκέστερους αναγνώστες. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι γίνονται και συγγραφείς. Ήδη, από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη συλλογή, πολλοί έχουν δημοσιεύσει δουλειά τους σε περιοδικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά, ενώ κάποιοι έχουν ήδη στα χέρια τους το πρώτο τους βιβλίο.
Η πλειονότητα των διηγημάτων αυτού του τόμου γράφτηκαν σε συνθήκες `εργαστηρίου`, δηλαδή ήταν προϊόν μιας άσκησης με συγκεκριμένα αιτούμενα. Διαβάζοντάς τα, εκ των υστέρων, διαπιστώνω -όχι δίχως κάποια έκπληξη- ότι η συνθήκη που τα πυροδότησε έχει πλέον σβηστεί από το σώμα τους· ήταν μόνο η αφορμή.
Το βιβλίο αυτό είναι λοιπόν για εμάς μια μικρή γιορτή, ένας σταθμός σε μια κοινή διαδρομή. Μου αρέσει να φαντάζομαι αυτή τη διαδρομή σαν μια ατελείωτη ποδηλατάδα. Μαθαίνοντας να ισορροπούμε στον κόσμο με τις λέξεις, με λίγο κόπο, χωρίς όμως να αφήνουμε το πετάλι, η γραφή μπορεί να μας πάει σχεδόν παντού.
Όσο για εσάς, τους απροκατάληπτους αναγνώστες, εύχομαι να βρείτε στις δεκαεννέα αυτές ιστορίες ερεθίσματα και αισθήματα που θα κινητοποιήσουν τη λογική και τη φαντασία σας, που θα φέρουν κοντά σας κάτι από την ατμόσφαιρα της ρευστής, αβέβαιης όσο και γοητευτικής εποχής μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ποδηλατώντας πεζή
Ελένη Γαλάνη: Patchwork
Βίκυ Γκόγκου: Μοβ λουλούδια
Μάρια Διαμαντή: Η τελευταία συνάντηση
Κέλλυ Θεοδωρακοπούλου: Δωμάτιο υπηρεσίας
Μαργαρίτα Καλαϊτζάκη: Έντονο μαύρο
Μαρία Καλιόρη: ΜΑΤ-ness
Γιάννης Καρκανέβατος: Σ, όπως σχέση
Μέμη Κατσώνη: Countdown
Αλεξάνδρα Μαραγκοπούλου: Η ομίχλη
Παυλίνα Μάρβιν: Κέικ γεωγραφίας
Άλκηστη Μαυράκη: Maggie the cat
Λήδα Μιχαλοπούλου: In Session
Αθηνά Μπαλή: 'Μην αγγίζεται'
Μάνος Μπονάνος: Η συνέντευξη
Αθανάσιος Μυστακίδης: Έπιπλα και συμπάθεια
Χρυσοξένη Προκοπάκη: Απώλεια ή κλοπή
Μαρία Τζαμπούρα: Ελεύθεροι υπηρεσίας
Βιλελμίνη Φατούρου: Πρωινό ξύπνημα
Ελένη Φουρνάρου: Ο τοίχος του