Κως 1912-1948 από την Κατοχή στην ενσωμάτωση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9579-02-5
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 54.74 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
24 x 31 εκ., 2,127 γρ., 396 σελ.
τ. 2 από 2
Περιγραφή

[Set 2 τόμων]

Η ιστορική περίοδος με την οποία ασχολείται το βιβλίο αρχίζει από το τέλος τής Τουρκοκρατίας και φθάνει μέχρι την Ενσωμάτωση, το 1948. Δεν προσπάθησα να κάνω μία ημερολογιακή καταγραφή γεγονότων, αντιθέτως πρόθεση μου ήταν να συνεισφέρω με μια νέα μαρτυρία, εκεί όπου η ιστορική έρευνα δεν είχε διεισδύσει επαρκώς, αλλά και με μια νέα οπτική σε ορισμένα γεγονότα. Απέφυγα κάθε κριτική θεώρηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επώδυνες διαστρεβλώσεις, ώστε να επιτρέψω στον αναγνώστη να διαμορφώσει ανεπηρέαστος ή καλύτερα πνευματικά ακηδεμόνευτος, τη δική του κρίση. Δεν είμαι επαγγελματίας ιστορικός και σε καμιά περίπτωση το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθείως «τελεσίδικο». Σκοπός μου είναι, όχι μόνο να καταγράψω τα γεγονότα, αλλά και να προσφέρω το ερέθισμα για νέες επισημάνσεις και ενδεχομένως νέες έρευνες.

Στο βιβλίο καταγράφονται εκτενώς τα στρατιωτικοδιπλωματικά γεγονότα αυτής της περιόδου. Προσπάθησα να επεκτείνω το χώρο έρευνας έξω από την Κω και τα Δωδεκάνησα, ώστε να γίνουν κατανοητές οι ισορροπίες, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή τής ανατολικής Μεσογείου, που εξηγούν τους λόγους τής ιταλικής κατάληψης της Δωδεκανήσου το 1912, καθώς και την προσπάθεια των νησιωτών για αυτονομία με το συνέδριο της Πάτμου.

Την περίοδο από τον Α` μέχρι τον Β` παγκόσμιο πόλεμο αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή· αυτό εξηγεί τόσο τη σταδιακή εξέλιξη της ιταλικής στρατιωτικής δύναμης στα Δωδεκάνησα όσο και το ρόλο της στον Β` παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και την ιταλική ανακωχή.

Ενώ η πρώτη περίοδος του πολέμου (1940 -1943) ήταν σχετικά ήρεμη, η δεύτερη, που αρχίζει μετά την ιταλική ανακωχή, ήταν έντονη, με σκληρές μάχες. Στις σελίδες που ακολουθούν, παρουσιάζεται η γερμανική κατάληψη της Ρόδου και η μάχη για την κατάληψη της Κω. Η ιταλογερμανική κατοχή που ακολούθησε, είχε ως συνέπεια την εκτέλεση των Ιταλών αξιωματικών στον Λινοπότη, την εξόντωση των Εβραίων της Κω, τις μεταφορές αιχμαλώτων με τραγικές συνέπειες, την αντίσταση και τις εκτελέσεις Ελλήνων. Προσπάθησα επίσης να παραθέσω και την άποψη των άλλων (Ιταλό - Γερμανό - Βρετανών). Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οι εκθέσεις των αναγνωριστικών περιπόλων στην Κω. Η αγγλική διοίκηση δεν έφερε την άνοιξη· δημιουργήθηκε το Ε.Μ.Π.Α. και πέρασαν άλλα δύο χρόνια κατοχής μέχρι που τελικά στις 31 Μαρτίου 1947 υψώθηκε η ελληνική σημαία στα νησιά. Η τυπική ενσωμάτωση με την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους ήταν απλώς η τελευταία πράξη μίας μεγάλης πορείας αγώνων.

Στο παρόν βιβλίο προσπάθησα να καταθέσω όλα τα στοιχεία που ανακάλυψα μέχρι σήμερα, μετά από μία πολυετή έρευνα στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά και γερμανικά αρχεία και καταγράφοντας μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή, στρατιωτών και πολιτών, Ελλήνων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών. Στηρίχθηκα και σε δημοσιευμένες βιβλιογραφικές πηγές, καθώς και σε άρθρα διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών.

Επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό συνοδεύει τα κείμενα ως αδιάψευστη απόδειξη των γεγονότων σιωπηλές εικόνες, που η κάθε μία έχει πολλά να μας πει.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00