Κωνσταντίνος Καραμανλής Αρχείο: Γεγονότα και κείμενα: 5α. Διεθνής αναβάθμιση και εσωτερική ένταση
Κυκλοφορεί
Η Καθημερινή, Αθήνα, 10/2005
Ελληνική, Νέα
€ 1.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
27 x 20 εκ, 357 σελ.
τ. 5
Περιγραφή

Οκτώ χρόνια μετά.

Έχουν μεσολαβήσει οκτώ χρόνια από την αρχική δημοσίευση του έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα". Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε, μέσω ποικίλων οδών, η σημασία του. Όσοι θέλησαν να εγκύψουν στα δρώμενα που συνέχονται με την παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, άμεση ή έμμεση, άντλησαν αδιάσειστα πληροφοριακά στοιχεία. Ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί μελετητές της μεταπολεμικής περιόδου, προσέφυγαν στις σελίδες του. Ευρύτερα ακόμη, φιλίστορες και αναγνώστες κάθε κατηγορίας διαπίστωσαν ότι οι εμπεριστατωμένες αναφορές, που ανελλιπώς στην πορεία του χρόνου συγκροτούν το κείμενο, προσφέρονται για να δώσουν ασφαλή απάντηση στα εκάστοτε ερωτήματά τους.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας συνέχεται με τις επιλογές που προσδιόρισαν την όλη μορφή του έργου. Στόχος του η καταγραφή, μέρα με τη μέρα, των γεγονότων που επί μισόν αιώνα συντελέστηκαν με την συμβολή ή και υπό το βλέμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πλούτος της τεκμηρίωσης αποτέλεσε συνάρτηση της αναγκαίας πληρότητας στην επισήμανση και στην καταχώριση στοιχείων και πληροφοριών. Απαράβλεπτη, παράλληλα, προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πληρότητας και την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης ειδικών μελετητών και αναγνωστικού κοινού υπήρξε η συνειδητή απουσία οποιουδήποτε σχολίου της σύνταξης, συνοδευτικού των αναφορών αυτών. Ο προσδιορισμός του σκοπού και η αναζήτηση των μέσων για την επίτευξή του συνδυάστηκε με την εντιμότητα στην έρευνα και την παράθεση των ευρημάτων που προέκυψαν. [...]

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει συντελέστηκε ένα ακόμη μείζον γεγονός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρών κατά την πρώτη δημοσίευση, δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Κατά τα επτά αυτά χρόνια, εντούτοις, της φυσικής απουσίας του, έχει ενισχυθεί και γενικευθεί η αίσθηση ότι το μήνυμα που εξέπεμψε και το έργο που επιτέλεσε αντανακλά μια σύλληψη που εγκολπώνει επιδιώξεις και αναζητήσεις της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων· και εκφράζει, ακόμη, όσες θα ήταν ευκταίο να διέπουν την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ό,τι οραματίστηκε και πραγμάτωσε αναδεικνύεται ολοένα και ευκρινέστερα. Σε κάθε όμως περίπτωση χρήζει τεκμηρίωσης κατά το δυνατόν πληρέστερης και ασφαλέστερης. Αυτό επιδιώχθηκε με τη σύνταξη του έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα".

(από τον πρόλογο του επιμελητή του Αρχείου και συντάκτη μέρους των κειμένων του έργου, ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου)

Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1961, το διεθνές κύρος του Κ. Καραμανλή βρίσκεται στο απόγειο του. Τον Απρίλιο του 1961, ο Κ. Καραμανλής γίνεται ο πρώτος ξένος ηγέτης τον οποίο δέχεται, σε επίσημη επίσκεψη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι. Το εξαίρετο κλίμα των διμερών συνομιλιών, η εμφανής προσπάθεια του Κένεντι να τιμήσει τον Καραμανλή αλλά και η παρουσία του πρωθυπουργού στην έδρα του ΟΗΕ καταδεικνύουν τη σοβαρή ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, η υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΟΚ, στην Αθήνα, επιβεβαιώνει την εικόνα αυτή ανοίγοντας τον ευρωπαϊκό δρόμο της Ελλάδας. Παράλληλα, εντείνεται η αναπτυξιακή προσπάθεια στο εσωτερικό της χώρας και ιδίως στον τομέα της βιομηχανίας. Αυτή είναι η εσωτερική και διεθνής εικόνα της κυβέρνησης την ώρα που αποφασίζεται νέα προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση την οποία πρότεινε ο πρωθυπουργός, υπό τον στρατηγό Θρ. Τσακαλώτο, δεν γίνεται δεκτή. Σχηματίζεται μία άλλη κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση, η ΕΡΕ επικρατεί με ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, αλλά αντιμετωπίζει τις καταγγελίες της Ενώσεως Κέντρου για "Βία και νοθεία" και την κήρυξη του "Ανένδοτου αγώνα", που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Πρόλογος
- Επίσκεψη στον Καναδά και τις ΗΠΑ
- Νέοι σχεδιασμοί για τη βιομηχανική ανάπτυξη
- Επιτεύγματα στον εξωτερικό και εσωτερικό τομέα
- Η τρίτη εκλογική επικράτηση
- Ένταση στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο
- Προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων στο διεθνή χώρο
- Πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος
- Ο Ντε Γκωλ στην Αθήνα
- Παράρτημα
- Σημειώσεις
- Ευρετήριο