Κριτική των προγραμμάτων Γκότα και Ερφούρτης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8031-48-7
Κοροντζής, Αθήνα, 12/2004
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 9.53 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 213 γρ., 124 σελ.
Περιγραφή

Τον Φλεβάρη του 1875 και ενώ ζούσε στο Λονδίνο, ο Μαρξ προς μεγάλη του έκπληξη πληροφορείται ότι στις 14 και 15 του ίδιου μήνα, 73 εκπρόσωποι της «Γενικής Εργατικής Ένωσης» που ασπάζονταν τις απόψεις του Λασάλ -απόψεις με τις οποίες επανειλημμένως είχε έρθει σε αντίθεση- και 56 εκπρόσωποι του «Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος» με απόψεις πολύ κοντά σ` αυτές του Μαρξ, συναντήθηκαν στη μικρή πόλη της Γκότα, για να επεξεργαστούν από κοινού ένα πρόγραμμα και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο κομμάτων σε ένα, στο «Γερμανικό Εργατικό Κόμμα».
Ο Μαρξ, στη σκέψη ότι όλοι θα τον κατηγορήσουν ότι συμφώνησε σ` ένα πρόγραμμα τόσο αντίθετο με τις απόψεις του, γίνεται έξαλλος.
Η ιστορία των περιπετειών της «Κριτικής στο πρόγραμμα της Γκότα» είναι εντυπωσιακή: Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος απαγόρευσε τη δημοσίευση της, στην επίσημη εφημερίδα του κόμματος παρά τις προσπάθειες του Ένγκελς με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο «θα έβλαπτε την ενότητα με τους συντρόφους που πρόσκεινται στις απόψεις του Λασάλ».

Η κριτική αυτή δημοσιεύτηκε μετά από... 13 ολόκληρα χρόνια, μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις του Ένγκελς μ` αυτή την ίδια ηγεσία. Για 13 ολόκληρα χρόνια τα εκατομμύρια των κομμουνιστών σ` όλη την Ευρώπη αγνοούσαν ότι ο Μαρξ διαφωνούσε με την πολιτική του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος!
Και ποια ήταν αυτή η πολιτική; Η σταδιακή εγκατάλειψη της έννοιας της κοινωνίας των πολιτών για μια γενικευμένη δημοκρατική αυτοδιαχείριση με ανακλητούς εκπροσώπους και με απώτερο σκοπό την αποδόμηση της Γραφειοκρατίας και του Κράτους. Από δω και πέρα όλοι οι αγώνες προσανατολίσθηκαν απλά και μόνο σε ένα πιο «κοινωνικό κράτος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαρξ τελειώνει την κριτική του με τα εντυπωσιακά λόγια: «Dixi et salvavi animam meam» (είδα και έσωσα την ψυχή μου). Μερικά χρόνια αργότερα ο Ένγκελς σ` ένα γράμμα του στον Μπέμπελ εξηγούσε ότι «ο Μαρξ ήθελε να δείξει μ` αυτά τα λόγια ότι δεν ήλπιζε ότι θα έπειθε την ηγεσία του νέου κόμματος να αλλάξει το πρόγραμμα του, απλά ήθελε να είναι ήσυχος με τη συνείδηση του».

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΜΕΡΟΣ Ι. ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΤΑ
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΣΤΟΝ ΜΠΡΑΚΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΣΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1875
ΣΧΟΛΙΟ Ι
ΣΧΟΛΙΟ ΙΙ
ΣΧΟΛΙΟ ΙΙΙ
ΣΧΟΛΙΟ IV
ΜΕΡΟΣ ΙΙ. ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΚΟΤΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΠΕΜΠΕΛ ΤΗΣ 28ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1875
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΠΕΜΠΕΛ ΤΗΣ 12ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1875
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΑΚΕ
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1891
ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΓΚΕΛΣ ΣΤΟΝ ΚΑΟΥΤΣΚΙ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1891
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1891
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:58