Κινέζικες δουλειές με γεύση μεταξιού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9607-02-5
Οσελότος, Αθήνα, 12/2011
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 172 σελ.
Περιγραφή

Ο Φιν, με βαρύ κεφάλι, προχώρησε σκυφτός προς την αυλόπορτα κι από `κεί έξω στο δρόμο. Περπάτησε ως την πλατεία και τράβηξε το μονοπάτι που οδηγούσε στη λίμνη. Όχι το κανονικό, περίγυρα του λόφου, αλλά το πιο σύντομο, αυτό που είχαν ανοίξει τελευταία οι ψαράδες του Οσάρ, ακριβώς επάνω στην απότομη, γυμνή πλαγιά. Καθώς έφτασε στη λίμνη, έψαξε και βρήκε ένα ύψωμα, να την βλέπει σχεδόν όλη μπροστά του, και ξάπλωσε ανάσκελα στο χορτάρι, βάζοντας τα χέρια για μαξιλάρι πίσω από το κεφάλι του. Τριγύρω επικρατούσε εξαιρετική ηρεμία, με μοναδικά ακούσματα, τα γλυκά κελαϊδίσματα των πουλιών, που φτερούγιζαν από κλαρί σε κλαρί και κατά διαστήματα, τα βατράχια, που απαντούσαν στα πουλιά, μέσα από τα γαλήνια νερά της λίμνης, δίνοντας το δικό τους ρεσιτάλ...


Oι "Κινέζικες δουλειές με γεύση μεταξιού" ήρθαν ύστερα από ένα ταξίδι μου στις ΗΠΑ το 2004.
Διαπίστωσα ότι τα καταστήματα της χώρας αυτής είχαν στην κυριολεξία κατακλυσθεί από κινέζικα προϊόντα, επώνυμα και μη, τα οποία έρχονταν πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω και της χαμηλότερης τιμής τους αλλά και της πολύ καλής ποιότητάς τους. Όλοι μιλούσαν για μία οικονομία που αναπτυσσόταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και πως τίποτε δεν μπορούσε να ανακόψει την ξέφρενη πορεία της. Αξιοσημείωτο επίσης ήταν, η λέξη "Business΄" των αμερικανών, που συσχετίζονταν πολύ συχνά με την κινέζικη ανάπτυξη, τις κινέζικες επιχειρήσεις και τους κινέζους εμπόρους και αντιπροσώπους.
Συγχρόνως, η σηματοδότηση του "made in china" επάνω στις ετικέτες των προϊόντων απλώνονταν και στην Ευρώπη. Επώνυμα παιχνίδια, βιβλία, είδη νοικοκυριού, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παπούτσια, CD, DVD, αυτοκίνητα, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες κ.ο.κ. είχαν σφραγίδα προέλευσης τους την Κίνα.
Η βιομηχανία και οι εμπορικές δραστηριότητες των κινέζων, δίχως αμφιβολία, κυριαρχούν παγκοσμίως.
Στο "Κινέζικες δουλειές με γεύση μεταξιού" δεν έχουν χρησιμοποιηθεί δυσνόητοι οικονομικοί ορισμοί, ούτε και θεωρίες εμπορικών συμφωνιών και κοινωνικών εκρήξεων. Σαν παραμύθι διαβάζοντάς το μπορούμε να αντιληφθούμε ποια είναι η τάση σήμερα του παγκόσμιου εμπορίου και να βγάλουμε κατόπιν τα συμπεράσματά μας.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-08 14:28:04