Κανονάκι
Τα πρώτα βήματα...
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-88994-4-5
Μελωδικό Καράβι, Αθήνα, 5/2006
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
29 x 21 εκ, 479 γρ, 112 σελ.
Περιγραφή

Η μέθοδος που κρατάτε στα χέρια σας έχει σκοπό να καθοδηγήσει κάθε ενδιαφερόμενο στα πρώτα του βήματα, παρουσιάζοντας κυρίως ασκήσεις εξοικείωσης με το κανονάκι. Παράλληλα εισάγει στη στοιχειώδη θεωρία των ήχων της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, την αντιστοιχία τους με τους τρόπους και τα μακάμ της Ανατολής, καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο "φτιάχνουμε" τις κλίμακες των ήχων πάνω στο όργανο.
Τα ιδιαίτερα συστατικά των ήχων που χαρακτηρίζουν την Εκκλησιαστική Μουσική όπως τα απηχήματα, το ισοκράτημα και ο διαχωρισμός σε ειρμολογικά, στιχηραρικά και παπαδικά μέλη θα παραλειφθούν, αφού με το κανονάκι παίζουμε σκοπούς και τραγούδια και όχι ύμνους, οι οποίοι είναι καθαρά φωνητική μουσική.
Η δυνατότητα ανάγνωσης μουσικών κειμένων με ευρωπαϊκή ή Βυζαντινή σημειογραφία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαβαστούν οι ασκήσεις και να αρχίσουμε να εκτελούμε τα πρώτα μας τραγούδια. Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι η γνώση (τουλάχιστον η στοιχειώδης) της Ελληνικής - Βυζαντινής Μουσικής, ιδίως για τους Έλληνες οργανοπαίκτες, είναι σίγουρα ένα πολύτιμο εφόδιο που βοηθά στο να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του οργάνου αλλά και τα δημοτικά μας τραγούδια.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)