Κ. Κατζουράκης. Έργα 1963-2013
Ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφος
Συλλογικό έργο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-476-126-5
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 4/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 34.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 27 εκ., 1,735 γρ., 370 σελ.
Περιγραφή

Η διαφύλαξη της εικαστικής κληρονομιάς στη χώρα μας, η ανάδειξη και η παρουσίασή της είναι ο στόχος της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη. Βέβαια όλα τα μουσεία είναι ανοιχτά στους νέους. Εμείς προχωράμε περισσότερο: Παροτρύνουμε και ωθούμε το νεανικό κοινό να επισκεφτεί την Πινακοθήκη. Οι επισκέψεις σχολείων, τα εργαστήρια που κάθε φορά διοργανώνονται γι` αυτές τις επισκέψεις, οι ξεναγήσεις, τα εικαστικά μαθήματα, διαμορφώνουν το ιδιαίτερο στίγμα μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο χώρος που επιλέχτηκε για να στεγαστεί βρίσκεται στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, την αυτοδιοίκηση του οποίου υπηρετούμε για δεκαετίες. Κατά τη γνώμη μας έπρεπε να δημιουργηθεί ένας αποκεντρωμένος χώρος πολιτισμού, ο οποίος δεν θα εξοικειώνει με την τέχνη μόνο τους δημότες της περιοχής. Νιώθουμε ότι κερδίζουμε το στοίχημα όταν φιλότεχνοι από όλη την Αθήνα επισκέπτονται την Πινακοθήκη.
Έτσι δημιουργήσαμε έναν ζωντανό εκθεσιακό χώρο. Για εμάς το μουσείο δεν είναι συνώνυμο του μαυσωλείου. Αντιλαμβανόμαστε την Πινακοθήκη ως έναν χώρο στον οποίο φιλοξενείται μια πληθώρα από δραστηριότητες όπως διαλέξεις, προβολές ταινιών, κονσέρτα και συζητήσεις. Προσπαθούμε να συνδέσουμε, κάθε φορά, την τρέχουσα έκθεση που φιλοξενούμε με τις κοινωνικές αφορμές που τη γέννησαν. Η τέχνη αποτελεί πάντα ένα κοινωνικό γεγονός και αυτό αναδεικνύουμε. Χρειαζόμαστε μια πινακοθήκη ανοιχτή στο κοινό, που να αποτελεί τη βάση μιας ευρύτερης συζήτησης ανάμεσα στον καλλιτέχνη, το κοινό και την κοινωνία. Δεν το κρύβουμε: μας ενδιαφέρει μια τέχνη που αγωνιά για τη μοίρα αυτού του τόπου, που συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της κοινωνίας.
Το έργο του Κυριάκου Κατζουράκη είναι τέτοιο: από τα σπουδαστικά χρόνια μέλος της `Ομάδας Τέχνης Α``, ιδρυτικό μέλος της ομάδας `5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές` την περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24. Το έργο του είναι πάντα δεμένο με την κοινωνία και χαρακτηρίζεται από την κριτική ματιά του. Αυτή η κριτική θέαση είναι εμφανής, όχι μόνο στην εικαστική του δημιουργία, αλλά και σε όλα τα πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης στα οποία εμπλέκεται, όπως στο Θέατρο, τη Μουσική, τη Σκηνογραφία, τη Φωτογραφία και τον Κινηματογράφο, και είναι τελικά πολιτική πράξη. Κάθε καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική πράξη, αλλιώς δεν αντιστοιχεί στην ανθρώπινη φύση.
Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στη διοργάνωση της αναδρομικής έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη, της οποίας ένα πολύτιμο μέρος φιλοξενούμε στους χώρους της Πινακοθήκης ταυτόχρονα με το εμβληματικό Μουσείο Μπενάκη.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Πρόλογος, Άγγελος Δεληβορριάς
Χαιρετισμός στον καλλιτέχνη, Γιώργος Γρηγοριάδης
Συνοδοιπόρος στο Δρόμο προς το Όνειρο, Ν. Θ. Κόλμαν
Μικρή εισαγωγή για την έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη στο Μουσείο Μπενάκη, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου
Η ζωγραφική θα ξανασώσει τον κόσμο; Ή: Ποντάροντας στο μαύρο, Μάνος Στεφανίδης
Η αναγκαιότητα της Τέχνης, Ίαν Μέις
Ζωγραφίζοντας το Τέμπλο, Χανς Λάνγκενφας
Λέγοντας ναι - λέγοντας όχι στο δανειστή: Τα όρια της πράξης και της μοναξιάς, Πέπη Ρηγόπουλου
Ο σκηνογράφος Κυριάκος Κατζουράκης είτε: Περί της ταπεινοφροσύνης του καλού κλέφτη, Γιάγκος Ανδρεάδης
Χρονολογία
Ατομικές εκθέσεις - Biennale
Βραβεία
Εκδόσεις
Φιλμογραφία
Ευχαριστίες

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-12 11:49:56