Ιστορική μάθηση Β΄
Προτάσεις για τις πηγές και τη μεθοδολογία στην ιστορία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-258-124-7
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
17 x 24 εκ., 198 σελ.
Περιγραφή

Στο ανά χείρας δεύτερο τεύχος της Ιστορικής Μάθησης αναπτύσσονται θεματικές και προσφέρεται υλικό υποδομής, που θα βοηθήσουν προς περαιτέρω σκέψη και αναστοχασμό.
Πώς παράγεται η μνήμη, πώς λειτουργεί η εικόνα, πώς ο ελεύθερος χρόνος είναι πολλαπλή παράμετρος της δυναμικής των κοινωνιών, αλλά και πώς η καλλιτεχνική παιδεία αποτελεί μετρήσιμο κριτήριο στην ολική αποτίμηση ατόμων και συλλογικών συμπεριφορών: όλα αυτά είναι κεφάλαια, τα οποία οφείλουμε ως ιστορικοί να εντάσσουμε στην έρευνά μας.
Η τυπογραφία πρόσφερε τη δυνατότητα της δημιουργίας της εφημερίδας, του περιοδικού και της εγκυκλοπαίδειας, ενώ η τεχνολογία δημιούργησε την `τεχνική` εικόνα σε όλες της τις μορφές, δηλαδή τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τον υπολογιστή έως το σύγχρονο iPad.
Χάρη στο τέκνο της τυπογραφίας, το βιβλίο, η γνώση και η ευρύτερη σκέψη και κουλτούρα κατέκτησαν τις κοινωνίες. Χάρη στη δυνατότητα της έντυπης διάδοσης η αποκαλούμενη ουμανιστική παραγωγή πλησίασε τα ευρέα πληθυσμιακά στρώματα.
Όπως ο Fernand Braudel έχει επισημάνει, η γεωγραφία είναι η μελέτη των κοινωνιών με άλλο τρόπο-εργαλείο. Επανεκδίδοντας το παλαιότερο εγχειρίδιό μας στοχεύουμε να καλύψουμε πιο επικαιροποιημένα αυτήν ακριβώς τη θεματική, ειδικά μάλιστα όσον αφορά τον ελληνικό ιστορικό χώρο. Η περιοδολόγηση από γεωγραφικής σκοπιάς της ιστορικής μας πορείας, πιστεύουμε, ότι βοηθά σε αναστοχασμό της δυναμικής, που στους αιώνες ο λαός μας έχει αναπτύξει.
Η περαιτέρω ανάλυση και συνδυαστική ιστορική μας επανατοποθέτηση ως προς την πορεία μας και τη θέση μας στην περιοχή μας, πιστεύουμε, ότι θα μας προσφέρει ορίζοντα, ο οποίος θα μας αποσπάσει από τη σημερινή συγκυριακή `συρρίκνωση`, δίνοντάς μας τη σιγουριά, ότι σύντομα οι χώροι θα ξανανοίξουν.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
Η διαχείριση της Μνήμης
Η διαχείριση της ιστορικής γνώσης
Η διαχείριση της εικόνας
Η διαχείριση της 'συλλογής'
Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου
Η τυπογραφία
Η εφημερίδα
Περιοδικά
Εγκυκλοπαίδειες
Κινηματογράφος και ιστορική αφήγηση
Ουμανιστικές συνθέσεις ιστορίας (14ος - 17ος αι.)
Η Γεωγραφία της Ιστορίας του Νεοελληνικού χώρου
Ελληνικά σχολικά εγχειρίδια γεωγραφίας (19ος αιώνας)
Ανακύκληση του χρόνου και Γεωγραφία
Χάρτες

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-10-23 13:46:19