Ιστορία της δραματουργίας για παιδιά στην Ελλάδα (1871-1949) και την Κύπρο (1932-1949)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9533-28-7
Σταμούλης Αντ., Θεσσαλονίκη, 2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 36.04 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
17 x 24 εκ., 560 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν βιβλίο είναι προϊόν ιστορικής έρευνας και μελέτης. Ο συγγραφέας επιχειρεί να ενημερώσει τους αναγνώστες για την πορεία και την εξέλιξη του Θεάτρου για παιδιά στην Ελλάδα (1871-1949) και την Κύπρο (1932-1949), και ιδιαίτερα της Δραματουργίας για παιδιά, κυρίως για το Σχολικό Θέατρο.
Την περίοδο που ερευνά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εμφανιστεί συστηματικά το Ελεύθερο - Επαγγελματικό Θέατρο, το οποίο θα μελετηθεί σε επόμενη εργασία του και αρχικά για την περίοδο 1950-1966.
Εδώ, όσον αφορά την έρευνα και τη μελέτη, το συγγραφέα απασχολεί ιδιαίτερα η θεματολογία, η ιδεολογία και η παιδαγωγική προσέγγιση των θεατρικών κειμένων, αλλά και ως ένα βαθμό η παραστασιογραφία τους.
Στο Α` Κεφάλαιο δίνονται 21 ορισμοί για θέματα Θεατρικής Αγωγής και Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, ώστε να διασαφηνιστούν ως ένα βαθμό ορισμένες έννοιες.
Στο Β` Κεφάλαιο επιχειρείται μια γενική Εισαγωγή στην Ιστορία της Δραματουργίας για παιδιά στην Ελλάδα, ήτοι ένα συνοπτικό σχεδίασμα.
Στο Γ` Κεφάλαιο, το οποίο είναι το πλέον σημαντικό, γι` αυτό και πολυσέλιδο, ο συγγραφέας ανατρέχει στις βιβλιογραφικές πηγές (βιβλία με θεατρικά κείμενα για τις Σχολικές Γιορτές), ώστε να μελετήσει τα θέματα, που επιλέγουν οι θεατρικοί συγγραφείς και τις ιδέες με τις οποίες διαπαιδαγωγούν τα παιδιά/θεατές της κάθε θεατρικής σχολικής ή μη παράστασης. Η παιδαγωγική προσέγγιση κρίνεται απαραίτητη από το συγγραφέα, διότι το θέατρο επιδρά (κοινωνικά και αισθητικά) σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.
Στο Δ` Κεφάλαιο, παρατίθενται έργο-βιογραφίες 22 Ελλήνων Δραματουργών, κυρίως του Σχολικού Θεάτρου και ενμέρει του Ελεύθερου - Επαγγελματικού.
Ακολουθούν ορισμένα `Συμπεράσματα`, που αφορούν την ενλόγω ιστορική έρευνα στην Ελλάδα, και `Ενδεικτική Βιβλιογραφία`.
Στο Ε` Κεφάλαιο, επιχειρείται παρόμοια ενμέρει ιστορική έρευνα στην Κύπρο. Ανιχνεύονται τα κείμενα του Σχολικού Θεάτρου της περιόδου 1932-1949. Ο συγγραφέας στηρίζεται περισσότερο σε σχετικά δημοσιευμένα θεωρητικά και ιστορικά κείμενα, αλλά και ως ένα βαθμό στα ίδια τα θεατρικά κείμενα για παιδιά.
Τα `Παραρτήματα` παρουσιάζουν μια πρωτοτυπία: παρέχονται με συστηματικό τρόπο ιστορικά στοιχεία (διευθύνσεις και επωνυμίες παλιών εκδοτικών οίκων και τυπογραφείων, διευθύνσεις και ιδιότητες παλιών Δραματουργών, κατάλογος πόλεων όπου εκδίδονταν βιβλία με Σχολικό Θέατρο κ.ά.) της περιόδου 1871-1974. Ακολουθούν:
α) Πίνακας, όπου περιέχονται όλα τα βιβλία (περίπου 350), που ο συγγραφέας κατόρθωσε να συλλέξει από παλαιοβιβλιοπωλεία (πρωτότυπα) και βιβλιοθήκες (φωτοτυπημένα) και
β) σχετικά ιστογράμματα, με χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.
Ακολουθούν `Ευρετήριο ονομάτων` και `Πίνακας Φωτογραφιών`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Βάλτερ Πούχνερ
Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Γ. ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Α. Περίοδος. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ [Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]
Β. Περίοδος. ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ
Γ. Περίοδος. ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ
Δ. Περίοδος. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Ε. Περίοδος. ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ
ΣΤ. Περίοδος. ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ
Ζ. Περίοδος. ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟ
ΘΙΑΣΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΚΑΙ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) ΚΑΙ [ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ] ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΙΑΣΟΙ
Δ. 22 ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΙ
Ε. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-22 11:18:57