Ιουλιανός
Φιλόσοφος ή αποστάτης;
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-6740-06-0
Περισκόπιο, Αθήνα, 2007
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 279 γρ., 100 σελ.
Περιγραφή

O αυτοκράτορας Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, γνωστός και ως "Παραβάτης" ή "Αποστάτης", άφησε έντονα τα ίχνη του στο μακρύ μονοπάτι της Ιστορίας, αν και βασίλευσε λιγότερο από δύο έτη. Μικρό ήταν και το νήμα της ζωής του αφού, ο "Γιός του Ήλιου", όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, έζησε μόλις 32 χρόνια. Όμως, σαν από ιστορική ειρωνία, ο τελευταίος άμεσος απόγονος του "πρώτου Χριστιανού Βασιλέως και Αυτοκράτορος" Μ. Κωνσταντίνου, έμελλε να είναι ο τελευταίος Εθνικός μονάρχης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Προσωπικότητα πολυσχιδής και πολυτάλαντη, με μεγάλη μόρφωση και σφαιρική παιδεία, πολύ γρήγορα σαγηνεύθηκε από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, εγκατέλειψε τον Χριστιανισμό και μυήθηκε στα αρχαία μυστήρια τα οποία, ως αυτοκράτορας, προσπάθησε με θέρμη να αναβιώσει. Καθώς όμως ο αγώνας του ήταν δονκιχωτικός, κατέληξε «να μονομαχεί με ανεμόμυλους» και τελικά να επισύρει εναντίον του τη μήνι της Εκκλησίας. Κρίνοντάς τον με αυστηρά ιστορικά κριτήρια, δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του. Παρά ταύτα, απολαμβάνει μέχρι σήμερα μια δημοτικότητα η οποία βασίζεται περισσότερο στην προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις του, παρά στους στόχους της βασιλείας του. Στην πραγματικότητα, ο Ιουλιανός υπήρξε ο ήρωας που ηττήθηκε στην Ιστορία αλλά κέρδισε στον θρύλο.

Στη νέα μονογραφία παρουσιάζεται ανάγλυφη η ζωή και η δράση μιας προσωπικότητας η οποία επί αιώνες αποτελεί για τον Δυτικό πολιτισμό «σημείον αντιλεγόμενον». Γραμμένη με αντικειμενικότητα, ζωντανεύει μέσα στις σελίδες της μια ολόκληρη εποχή, την εποχή του Ιουλιανού, με τα πάθη, τις εντάσεις, τους αγώνες και τις αγωνίες της. Πρόσωπα και γεγονότα περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο, ενώ το κείμενο εμπλουτίζεται από ένα πλήθος εικόνων, χαρτών, πινάκων και αναπαραστάσεων που βοηθούν τον αναγνώστη να περιηγηθεί νοερά στη μακρινή εκείνη ιστορική περίοδο. Τέλος, με την παράθεση αυθεντικών πηγών και κειμένων του δίνεται η δυνατότητα να σχηματίσει προσωπική γνώμη για τον αινιγματικό αυτό αυτοκράτορα που εξακολουθεί να διχάζει ακόμα και στις μέρες μας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ 3ος μ.Χ. ΑΙΩΝΑΣ
ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΜΥΗΣΗ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΛΗΣ
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΥΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΑΣ
Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΘΡΑΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ: «ΝΕΝΙΚΗΚΑΣ ΜΕ ΝΑΖΩΡΑΙΕ!»
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14