Ιερή και βέβηλη: όψεις της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική 1930-2005
Sacred and Profane
Aspects of the Female in Modern Greek Painting 1930-2005
Καλλιτέχνης: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια κειμένου: Καμπουρίδης, Χάρης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8376-16-8
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χανιά Κρήτης, 6/2005
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 20.29 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 22 εκ., 645 γρ., 129 σελ.
Περιγραφή

Η Δημοτική Πινακοθήκη συνεχίζοντας την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της σε συνεργασία με φορείς όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κ.λπ. φιλοξενεί μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική έκθεση σε συνεργασία με το Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης και την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών.
Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Ιερή και βέβηλη: όψεις της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική 1930-2005", στην οποία προσεγγίζονται διάφορες όψεις της γυναίκας μέσα από τα έργα άξιων καλλιτεχνών, που αναμφισβήτητα θα αγγίξουν τον θεατή. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται ειδικά επιλεγμένα έργα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών όπως των Σπ. Βασιλείου, Κ. Γεωργίου, Γ. Γουναρόπουλου, Α. Δρούγκα, Ν. Εγγονόπουλου, Μ. Ζαχαριουδάκη, Ε. Κανά, Χρ. Καρά, Γ. Μόραλη, Χρ. Μπότσογλου, Γ. Μπουζιάνη, Ε. Μπουλγουρά, Δ. Μυταρά, Ελ. Μωραΐτη, Ν. Νικολάου, Β. Ξένου, Μ. Παντελιά, Μ. Παπαδημητρίου, Λ. Παπακωνσταντίνου, Aιμ. Παπαφιλίππου, Γ. Ρόρρη, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιου, Γ. Σικελιώτη, Δ. Σκουλάκη, Β. Σπεράντζα, Γερ. Στέρη, Α. Φασιανού, Π. Φειδάκη, Γ. Ψυχοπαίδη, κ.ά.

Μας προσφέρεται έτσι η δυνατότητα να δούμε πως οι πρωτοποριακοί προβληματισμοί του τελευταίου αιώνα γύρω από την απεικόνιση της Γυναίκας, άρχισαν να αφομοιώνονται και να ενσωματώνονται στην ελληνική τέχνη. Είναι μια έκθεση με έργα που μας επιτρέπουν να δούμε πως όταν η καθημερινότητα στη σύγχρονη πόλη έγινε έντονο βίωμα, η γυναίκα-μούσα απέκτησε πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έγινε σύζυγος, μητέρα, κόρη, ένα αξιόπιστο σύστημα διαχρονικής μεταβίβασης αξιών. Μέσα από τα έργα αυτής της πολύ σημαντικής έκθεσης, ο θεατής μπορεί να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα η σχέση του καλλιτέχνη με τη γυναίκα, απηχεί επιδράσεις όχι από την εικαστική θεματολογία άλλων χωρών, αλλά από τις εμπειρίες του κοινωνικού ιστού της ίδιας της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί ότι η έννοια και η μορφή της γυναίκας είναι μια ταυτολογία με την έννοια της ζωγραφικής.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο έγκριτος ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-12 11:49:56