Ημερολόγιο
1998-2002
Journal 1998-2002
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-547-5
Άγρα, Αθήνα, 9/2004
Γλώσσα: Αγγλικά || Γαλλικά || Ελληνική, Νέα
€ 26.25 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 17 εκ., 483 γρ., 211 σελ.
Περιγραφή

Στο λεύκωμα αυτό (στο κομψό μικρό τετράγωνο σχήμα 16,5x16,5) συγκεντρώνονται 140 έγχρωμες φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη που παρουσιάστηκαν το φθινόπωρο του 2004 στην Gallery Kalfayan, στην Αθήνα. Την έκδοση συνοδεύει ένα κείμενο του Christian Caujolle, καλλιτεχνικού διευθυντή της γκαλερί VU, στο Παρίσι, στα γαλλικά και μεταφρασμένο επίσης στα ελληνικά και τα αγγλικά.
`Κοιτώ αυτές τις φωτογραφίες`, προλογίζει ο Στράτος Καλαφάτης. `Έγχρωμες εικόνες που έγιναν στο νησί της Σκοπέλου. Φέρνουν μνήμες χαράς, φόβου, περιέργειας, αισιοδοξίας και αλληλεγγύης με το χώρο και τους ανθρώπους. Η `φωτογραφία` σπάνια ήταν ο κύριος στόχος. Επικρατούσε η λαχτάρα για μια νέα πραγματικότητα, επιβάλλοντας διαφορετική οπτική στα ίδια πράγματα που μας βαραίνουν. Αυτές οι εικόνες σήμερα μοιάζουν κοσμητικά επίθετα, ενώ οι ερωτήσεις παραμένουν ερωτήσεις [...]`.
Τι φωτογραφίζει ο Στράτος Καλαφάτης; Τη φύση -θάλασσα, γη, ουρανό, δέντρα και καρπούς, ζώα και άνθη και αντικείμενα- και τους ανθρώπους -πορτραίτα παιδιών, νέων και ηλικιωμένων που ποζάρουν ή που αφήνονται στο φακό να τους συλλάβει σε στιγμές κοινωνικές ή ιδιωτικές. Η ουσιαστική όμως ύλη της φωτογραφίας του είναι το χρώμα που εδώ δοξάζεται. `Μέσα σε τέλεια δομημένα καρέ`, σχολιάζει ο Christian Caujolle, `παίζει επιχειρώντας να κατασκευάσει με τη φωτογραφία του ένα αλφάβητο που μεταβάλλει το σύμπαν σε μια διαδοχή έγχρωμων εντυπώσεων. [...] Και οργανώνοντας τις εικόνες του αυτές με μια λογική που απορρέει όχι από την περιγραφική διήγηση ή την εξιστόρηση γεγονότων αλλά από τη χρωματική ανάπτυξη, μας παρασύρει σε μια ονειρική και παράξενη διαδρομή, που εξελίσσεται μεταξύ πραγματικών αναφορών και φανταστικών εξιδανικεύσεων. [...] Μας καλεί να διαλυθούμε στην υλικότητα της χρωματικής του ύλης που περνάει από το κίτρινο στο πράσινο και από μπλε στο κίτρινο μέσα από τη διαδοχή των πιο λεπτών διακυμάνσεων του φωτός.` Και από παντού θαρρείς αναβλύζει μια ιδιάζουσα, σχεδόν μεταφυσική, χαρά.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:20:48