Ηθικά 29
Προς Κωλώτην, Ει καλώς είρηται το λάθε βιώσας, Περί μουσικής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-373-4
Κάκτος, Αθήνα, 1997
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 302 σελ.
τ. 29
Περιγραφή

Προς Κωλώτην: Επίθεση εναντίον του επικούρειου φιλοσόφου Κωλώτη, για την επικριτική και χλευαστική στάση του απέναντι σε όλους τους σπουδαίους φιλοσόφους που προηγήθηκαν και τα συστήματά τους.
Ει καλώς είρηται το λάθε βιώσας: Ο Πλούταρχος επικρίνει το επικούρειο παράγγελμα `ζήσε απαρατήρητος`, προσπαθώντας ταυτόχρονα να δείξει πως ούτε ο ίδιος ο Επίκουρος το εφάρμοσε στη ζωή του.
Περί μουσικής: Το κείμενο αυτό που αποδίδεται στον Πλούταρχο είναι από τις λίγες μαρτυρίες που μπορούν να φωτίσουν το θέμα της μουσικής (μελωδία, ρυθμός, μέτρο) και να δώσουν ήχο στη σιωπηλή αρχαιότητα.
Ο βιογράφος και φιλόσοφος Πλούταρχος (50-120 μ.Χ. περ.) γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας. Με τα ταξίδια του διεύρυνε τον γνωστικό του ορίζοντα και ήρθε σε επαφή με προσωπικότητες της εποχής, κυρίως εξέχοντες Ρωμαίους. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πατρίδα του και άσκησε δημόσια τα ιερατικά αξιώματα. Το σωζόμενο έργο του διακρίνεται στο ιστορικό-βιογραφικό μέρος και στα ονομαζόμενα `Ηθικά` συγγράμματα. Στους `Παράλληλους βίους` παραβάλλονται επιφανείς Έλληνες και Ρωμαίοι και συγκρίνονται εμμέσως οι κόσμοι που καθένας εκπροσωπεί. Στα `Ηθικά` αναπτύσσονται, άλλοτε υπό μορφή διαλόγων και άλλοτε πραγματειών ή διατριβών, ζητήματα ηθικής, φιλοσοφίας, επιστήμης, πολιτικής, φιλολογικής κριτικής, καθώς και θέματα από τον χώρο της θρησκείας, της φύσης, της ιστορίας κ.λ.π. Πολυμαθής και με λεπτό πνεύμα, ο συγγραφέας εξέφρασε με απλότητα και αισιόδοξη αντίληψη τις παραδοσιακές Ελληνικές αξίες. Το έργο του τέρπει και διδάσκει, όντας παράλληλα σπουδαία πηγή της γραμματείας των κλασικών και των Αλεξανδρινών χρόνων.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-09-17 11:46:31