Η φωτιά του Προμηθέα
Κριτικά δοκίμια για τον σύγρονο τεχνολογικό πολιτισμό
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8480-32-2
Νησίδες, Σκόπελος, 3/1998
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 143 σελ.
Περιγραφή

Η τεχνολογική κοινωνία έχει σπείρει τους σπόρους της καταστροφής της και οι βλαστοί τους έχουν αρχίσει πια να εμφανίζονται. Η εισαγωγή κάθε νέας τεχνολογίας δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις της, ισοδυναμεί πολλές φορές με την τοποθέτηση μιας ωρολογιακής βόμβας που μπορεί να εκραγεί οπουδήποτε, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Τέτοιες βόμβες έχουν ήδη αρχίσει να εκρήγνυνται στις μέρες μας...
Αν ο άνθρωπος φαίνεται τώρα ν` αντιλαμβάνεται, έστω και καθυστερημένα το εκτυλισσόμενο δράμα της ζωής, ο λόγος είναι ότι έχει ανακοπεί η πρόοδος της τεχνολογίας. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν πια να προσφέρουν την κινητικότητα για την οποία είχαν σχεδιαστεί. Ο αέρας και τα νερά έχουν μολυνθεί σε βαθμό επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Ο αγώνας δρόμου των εξοπλισμών κάνει την ειρήνη ακόμη πιο άπιαστο όνειρο. Το γεγονός ότι διάφοροι φυσικοί πόροι εξαντλούνται φαίνεται από την έρευνα για υποκατάστατα, από την εξόρυξη μεταλλευμάτων χαμηλής περιεκτικότητας, από τις απόπειρες ανακύκλωσης. Οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν γίνει ακυβέρνητες. Τα αστικά συγκροτήματα που εκτείνονται άτακτα σαπίζουν στον πυρήνα τους, και οι άνθρωποι που αναζητούν την φυγή καταστρέφουν την ύπαιθρο και τους πόρους της για να δημιουργήσουν νέα κέντρα κατοίκησης - που γρήγορα καταλήγουν να μοιάζουν με τα παλιά.
Είναι καιρός ν` αλλάξουμε στάση. Όχι να επιστρέψουμε σ` ένα ρομαντικά εξιδανικευμένο παρελθόν, καταστρέφοντας τις μηχανές, αλλά να χαράξουμε μια νέα πορεία, να δημιουργήσουμε μια νέα κοσμοαντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος θα ξαναγίνει κύριος σε έναν κόσμο μέσων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

- Lewis Mumford: Τεχνική και ανθρώπινη φύση
- Lynn White, Jr.: Οι ιστορικές ρίζες της οικολογικής μας κρίσης
- Jacques Ellul: Η τεχνολογική τάξη
- Eugene S. Schwartz: Προς την μη αποδοτική κοινωνία
- Ζήσης Σαρίκας: Επίλογος

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:20:46