Η Σάμος στις 78 στροφές
Ιστορικές ηχογραφήσεις 1918-1958
Επιμέλεια κειμένου: Διονυσόπουλος, Νίκος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-524-276-3
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης , 12/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 26.87 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
15 x 25 εκ., 192 σελ.
Περιγραφή

Η μουσική αυτή έκδοση διαπραγματεύεται ένα θέμα, του οποίου ο πυρήνας βρίσκεται στην τομή μεγαλύτερων και ευρύτερων πεδίων, όπως είναι η δισκογραφία, η μετανάστευση στην Αμερική και η μουσική ζωή στη Σάμο στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα.
Η πολλαπλή προσέγγιση του θέματος από έξι επιστήμονες και ερευνητές με τα πάμπολλα νέα και άγνωστα στοιχεία που παρατίθενται, μαζί με τις σπάνιες και αδημοσίευτες στην πλειονότητά τους φωτογραφίες, αναδεικνύουν πλευρές και διαστάσεις στο αντικείμενο της έκδοσης, που υπερβαίνουν κατά πολύ το -εξειδικευμένο εκ πρώτης όψεως- σαμιώτικο ενδιαφέρον.
Με το ηχητικό και το συνοδευτικό τεκμηριωτικό υλικό που παρουσιάζεται, επιχειρείται η ανακατασκευή της μουσικής εικόνας της Σάμου έναν περίπου αιώνα πριν. Μιας εικόνας που συντίθενται από ετερόκλητα μουσικά είδη, τα οποία όμως συνυπάρχουν στην πράξη και συμβιώνουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, συγκροτώντας με αυτό τον τρόπο έναν μουσικό πολιτισμό στα πρότυπα της Σμύρνης. Μιας εικόνας που περνάει μέσα από το παίξιμο Σαμιωτών μουσικών αλλά και μέσα από το πολυσυλλεκτικό διαθλαστικό πρίσμα άλλων μουσικών, που προερχόμενοι από άλλες μουσικές παραδόσεις σμιλεύτηκαν στο χωνευτήρι της Αμερικής ή της Αθήνας και τις εκάστοτε αισθητικές επιλογές της δισκογραφίας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι από τις σαράντα έξι ηχογραφήσεις σε δίσκους 78 στροφών που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση, τριάντα μία έγιναν στην Αμερική, ένδεκα στην Αθήνα, δύο στην Κωνσταντινούπολη, και δύο στο Κάιρο. Από αυτές, στις είκοσι τέσσερεις συμμετέχουν σαμιώτικης προέλευσης μουσικοί η τραγουδιστές, ενώ οι δώδεκα μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι αμιγώς ή σχεδόν αμιγώς σαμιώτικες.
Η έκδοση αποτελεί τομή στην εκδοτική προσέγγιση της δισκογραφίας των 78 στροφών, αφού στην παραδειγματική περίπτωση της Σάμου, η παλαιά δισκογραφία ανάγεται όχι μόνον ως ένα πολλαπλά ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας και μουσικής απόλαυσης, αλλά και ως εργαλείο μουσικής, κοινωνικής και πολιτικής ιστοριογραφίας.
Η καλαίσθητη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο Νίκος Διονυσόπουλος, αποτελείται από έγχρωμο πολυσέλιδο βιβλίο και δύο συνοδευτικά CD, με συνολική διάρκεια 2 ώρες και 36 λεπτά. Οι σκοποί και τα τραγούδια της έκδοσης, καθώς και το βιβλίο με τα εκλαϊκευμένα σχόλια, απευθύνονται και προσφέρουν απόλαυση τόσο στον κοινό ακροατή, όσο και στους φίλους κάθε καλής μουσικής, και φυσικά στους λάτρεις της παραδοσιακής και της λαϊκής μουσικής. Πρόκειται για μια έκδοση πλατειάς αποδοχής, η οποία ξεφεύγει από το στείρο ακαδημαϊσμό, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τη σαμιώτικη μουσική στις διάφορες εκφάνσεις της μακριά από τα στερεότυπα της μονοδιάστατης παρουσίασης της παραδοσιακής μουσικής.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Νίκος Διονυσόπουλος: Η Σάμος στις 78 στροφές. Πρόλογος
Σωτήρης Χτούρης: Η μετανάστευση της μουσικής και η μουσική ζωή στη Σάμο στις απαρχές της τεχνολογίας της μουσικής αναπαραγωγής
Βούλα Γαλανού - Νίκος Διονυσόπουλος: Όψεις της μουσικής ζωής στη Σάμο. Μέσα 19ου-μέσα 20ού αι.
Χρίστος Λάνδρος: Η σαμιακή μετανάστευση
Ντίνος Κόγιας: Φωνές της ξενιτιάς. Μουσικοί και μουσικές της Σάμου στη δισκογραφία 78 στροφών των ΗΠΑ
Γιώργος Κοκκώνης: Οι δίσκοι 78 στροφών· ένα ενδιαφέρον μουσικολογικό τεκμήριο
Νίκος Διονυσόπουλος: Σχόλια και στίχοι των τραγουδιών
Ντίνος Κόγιας: Τα τραγούδια των Γιαγάδων
Βιβλιογραφία
Κατάλογος δισκογραφίας σαμιώτικου ενδιαφέροντος στις 78 στροφές
Οι ετικέτες των δίσκων
Αναλυτικός κατάλογος ηχογραφήσεων και φωτογραφικού υλικού κατά αρχείο/συλλογή προέλευσης
Ευχαριστίες

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00