Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 27 π.Χ.-476 μ.Χ.
Προέλευση και φύση του αυτοκρατορικού θεσμού, οι μεγάλες δυναστείες, ο ρωμαϊκός πολιτισμός, εξάπλωση και απόγειο, κρίσεις και παρακμή
L' Empire Romain (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8097-21-6
Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, 12/2004
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 18.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 525 γρ., 271 σελ.
Περιγραφή

Με το όνομα «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» αναφερόμαστε σήμερα στην απέραντη εκείνη επικράτεια όπου συντελέστηκε η πιο θαυμαστή μετάλλαξη που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη κοινωνία, οι πολλαπλές συνέπειες της οποίας δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί πλήρως, δυο χιλιάδες χρόνια μετά. Ο όρος «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» περιγράφει ένα καθεστώς χωρίς προηγούμενο, όπου η εξουσία ενός θεοποιημένου μονάρχη περιοριζόταν από την ισχύ των νόμων· και ταυτόχρονα τη διαρκή ακτινοβολία ενός πολιτισμού με οικουμενική αποστολή, συμβόλου ευημερίας και ειρήνης.
Το αυτοκρατορικό καθεστώς - η «Ηγεμονία» - εγκαθιδρύθηκε με το τέλος των εμφυλίων πολέμων που αιματοκύλησαν τη ρωμαϊκή Δημοκρατία. Το 476 μ.Χ. χάθηκε οριστικά. Σ` αυτόν τον πολιτισμό, φυσικό κληρονόμο του ελληνισμού, σ` αυτό το «θαύμα που κράτησε πέντε αιώνες, και που δεν υπάρχει ελπίδα να αντικρίσουμε ξανά» (Ζ.Ζ. Ρουσώ), οφείλει ο σημερινός κόσμος όλα όσα τον χωρίζουν από τη βαρβαρότητα, την αμάθεια, την αδικία. Ποια υπήρξαν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Οι μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία των δυναστειών της; Τα επιτεύγματα που σηματοδότησαν το απόγειό του ή οι αδυναμίες που επέφεραν την παρακμή του; Σ` αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση αυτό το βιβλίο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1 Ο ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
2 Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
3 Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
4 ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
5 Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΝΩΝ
6 ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΤΑΞΙΑΣ
7 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:41