Η ράτσα του Καπετάν Μιχάλη στην τροχιά του Αποσπερίτη
Κυκλοφορεί
Ιδιωτική Έκδοση, Χανιά Κρήτης, 2000
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 431 γρ., 166 σελ.
Περιγραφή

"Όσοι δεν γνωρίζουν καλά την Κρήτη και την ειδική τρέλλα που κουβαλούνε μέσα τους οι περισσότεροι Κρητικοί, θα νομίζουν ότι οι ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη, ήταν φανταστικά πρόσωπα ή και ενδεχομένως μερικοί τύποι που κάποτε εμφανίστηκαν στο Κάστρο της Κρήτης. Προσωπικά βιώματα μ` έχουν πείσει ότι, ο Καπετάν Μιχάλης και η παρέα του, εκφράζουν μια φιλοσοφία και ένα τρόπο ζωής που όχι μόνο υπήρξε, αλλά υπάρχει και σήμερα κυρίως στα χωριά της Κρήτης. Και αλλοίμονο σ` αυτό το νησί αν χάσει αυτή την ειδική τρέλλα που το χαρακτηρίζει."

(από την εισαγωγή του συγγραφέα)

"Μια συλλογή αφηγημάτων, μικρών σύντομων βιογραφιών. Στιγμιότυπα από ωραίους περασμένους καιρούς, ανασταίνει παλαιούς και γραφικούς τύπους με έκδηλη αγάπη. Περιγράφει ναΐσκους, βουνά, πηγές με συγκίνηση. Μικρά ανέκδοτα που ο Καστανάκης αποδίδει με ιδιαίτερη χάρη. Στο βιβλίο του γιατρού συναντάται η μνήμη, η νοσταλγία, η παράφορη αγάπη για τα Κισαμίτικα χωριά και εκδηλώνεται μια αυθεντική γλαφυρότητα και ικανότητα γραφής."

(Ν. Αγγελής, εφημερίδα "Κήρυκας" Χανίων)

Περιέχει τα κεφάλαια:
- "Σφακιά"
- "Τύποι της Κρήτης" ("Ο Μοτομιχάλης", "Ο Λασούφης ο Βασίλης", "Ο Σκουλιαντώνης", "Ο Πεζουλής", "Το σόι του Καλησπέρη Καπετάν Γιάννη του Γραμπουσιανού", "Ο Βοϊδοκοίλης και ο Τρανογένης", "Ο Τζέγκας", "Ο Νταγκουνόγιαννης", "Η ιδιαιτερότητα της ράτσας του Καπετάν Μιχάλη μέσα από τα ανέκδοτά της", "Γλέντια της Κρήτης", "Αλκυωνίδων όνειρα", κ.ά.)
- "Εξομολογήσεις στο φως του Αποσπερίτη"
- "Η Κρήτη και ο Κρητικός".


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-04-01 16:50:07