Η Πόλη
Φωτογράφος: Ιωσηφίδης, Χρήστος
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-93-0077-3
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 31.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
30 x 25 εκ, 1,327 γρ, 185 σελ.
Περιγραφή

Αποφασίζοντας την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος "Η Πόλη", προσπάθησα μέσα από πολλές φωτογραφίες να επιλέξω κάποιες αρκετά δημιουργικές σε συνδυασμό με άλλες, που μεταφέρουν το γλυκό συναίσθημα της αιώνιας μεγαλούπολης. Εκεί όπου έζησα πολύ ωραίες, αλλά και δύσκολες στιγμές της ζωής μου.

Τα μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατα, τα ιστορικά μνημεία, όπως και ο ποικιλόμορφος και πολύχρωμος κόσμος της, θα σε κάνουν να αγαπήσεις αυτήν τη διαχρονική Πόλη των διαφορετικών πολιτισμών, που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Πριγκηπόνησα, Βόσπορος, Γαλατάς, Φανάρι, Πέρα, δίπλα στα σύγχρονα προάστια των εκατομμυρίων κατοίκων. Τι να περιγράψεις από τα εκατοντάδες μοναδικά σημεία με άπειρες εικόνες καθημερινότητας που σε μαγνητίζουν κάθε φορά. Μεγαλοπρεπή τζαμιά απέναντι στον ναό της Αγίας Σοφίας. Αρχοντικά αναπαλαιωμένα, αλλά και άλλα εγκαταλειμμένα. Ιστορικά σοκάκια πλημμυρισμένα από χαρούμενα παιδιά κάθε ηλικίας. Καλντερίμια γεμάτα με γάτες και σκύλους, παρέα με τον ξεχασμένο από τα παλιά αρκουδιάρη. Στο βάθος μακριά και οι ουρανοξύστες της νέας Πόλης. Ένα θέαμα ωραίων και απρόσμενων αντιθέσεων.

Πώς λοιπόν θα μπορούσα να απεικονίσω με τον φωτογραφικό φακό τόσα πολλά και ενδιαφέροντα, αποφεύγοντας ως αποτέλεσμα φωτογραφίες απλές και συνηθισμένες; Χωρίς βέβαια να αποκλείσω μερικές που θα έπρεπε να υπάρχουν, για ένα περισσότερο ολοκληρωμένο αλλά και "ευχάριστο" αποτέλεσμα. Επιλέγοντας το αφαιρετικό ασπρόμαυρο, όπου αυτό ήταν εφικτό, καθώς και την μη χρήση κειμένων σε ένα καθαρά φωτογραφικό λεύκωμα (μια εικόνα σημαίνει χίλιες λέξεις, ίσως για την Πόλη και περισσότερες) ολοκλήρωσα την προσπάθεια αυτή την άνοιξη του 2007. Ήταν μια εργασία αρκετά δύσκολη, αλλά και πολύ ευχάριστη ταυτόχρονα. Εκτός κάποιων εξαιρέσεων, οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται σ` αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. [...]

(από τον πρόλογο του Χρήστου Ιωσηφίδη)

Add: - Upd: 2020-12-03 11:07:50