Η μεταπολεμική πεζογραφία
Από τον πόλεμο του 40 ως τη δικτατορία του 67
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7210-08-1
Αθηνά Σοκόλη, Αθήνα, 1/1996
3η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 390.32 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
18 x 25 εκ., 383 σελ.
τ. 3 από 8
Περιγραφή

Οι μεταπολεμικοί πεζογράφοι κίνησαν, βέβαια, συχνά το ενδιαφέρον της κριτικής ως μεμονωμένες περιπτώσεις, κι από το ξεκίνημά τους ως σήμερα, το έργο τους εξετάστηκε τόσο σε σύντομες ή εκτενέστερες βιβλιοκρισίες όσο και σε μεγαλύτερα μελετήματα. Εντούτοις, αν και δεν έλειψαν κάποιες απόπειρες και για μια πιο γενική θεώρηση της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας, καμιά πληρέστερη παρουσίασή της δεν έγινε μέχρι τώρα, για να μπορεί να έχει ο αναγνώστης μια συνολική εικόνα της. Γι` αυτό κι ο εκδοτικός οίκος Σοκόλης, που από το 1977 ίσαμε το 1982 είχε εκδώσει την πεντάτομη ανθολογία και γραμματολογία `Η ελληνική ποίηση`, προκειμένου να ετοιμάσει μια ανάλογη σειρά και για την αφηγηματική πεζογραφία, θεώρησε προτιμότερο ν` αρχίσει την έκδοση απ` τους μεταπολεμικούς πεζογράφους.
Το εγχείρημα παρουσίαζε, ωστόσο, μερικές πρόσθετες δυσκολίες, όχι μονάχα γιατί θα χρειάζονταν τόσοι τόμοι όσοι για όλες μαζί τις περιόδους της ποίησης, αν λογαριάσουμε πόσο μεγαλύτερη έκταση απαιτεί η ανθολόγηση των αφηγηματικών σελίδων σε σύγκριση με την ανθολόγηση των ποιημάτων, αλλά και γιατί η μία και μόνη αυτή περίοδος δεν ήταν εύκολο να διαιρεθεί σε ισάριθμες με τους τόμους ενότητες, ώστε κάθε τόμο να τον αναλάβει ένας επιμελητής. Έτσι, ο εκδότης αποφάσισε ν` αναθέσει τη μελέτη και το σχεδιασμό της έκδοσης σε πενταμελή συντακτική επιτροπή από τους Τάκη Καρβέλη, Αλέξανδρο Κοτζιά, Χριστόφορο Μηλιώνη, Κώστα Στεργιόπουλο και Σπύρο Τσακνιά, που, ύστερα από πολλές ανταλλαγές απόψεων και σε συνεργασία αργότερα και με τον εκδότη, κατέληξαν στο τελικό τούτο σχήμα.
Απ` τις πρώτες κιόλας συναντήσεις έγινε φανερό κι αποφασίστηκε ομόφωνα, πως για ένα συλλογικό έργο σαν αυτό καλύτερα θα `ταν να μην επιχειρήσει η επιτροπή οποιαδήποτε διαίρεση των συγγραφέων σε ομάδες ανάλογα με τις μεταξύ τους συγγενικές τάσεις, ούτε κάθε τόμος ν` αποτελεί χωριστή ενότητα, μα η κατάταξη να γίνει κατ` αλφαβητική σειρά και οι επιμελητές να οριστούν κατά συγγραφείς και όχι κατά τόμους. Κάθε επιμελητής ν` αναλαμβάνει έναν ή και περισσότερους πεζογράφους, και σε κάθε συγγραφέα να προτάσσονται τα βιογραφικά του στοιχεία, οι εκδόσεις των έργων του, κριτική εξέταση της αφηγηματικής του πεζογραφίας και ν` ακολουθούν: αποσπάσματα από θετικές κι αρνητικές γνώμες της κριτικής, για να είναι όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη η παρουσίαση, κατόπιν επιλογή βιβλιογραφίας και τέλος ανθολόγηση αντιπροσωπευτικών σελίδων. Σχετικά με το τελευταίο τούτο, διατυπώθηκαν ορισμένες αντιρρήσεις κατά πόσο θα `πρεπε στα ανθολογούμενα κείμενα να τηρηθεί η ορθογραφία των συγγραφέων τους ή να ενοποιηθεί. Τελικά, έπειτα από ψηφοφορία, επικράτησε η γνώμη να γίνει ενοποίηση της ορθογραφίας σύμφωνα με την τελευταία γραμματική της δημοτικής και με το μονοτονικό σύστημα. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΕΥΑ ΒΛΑΜΗ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο της
Επιλογή βιβλιογραφίας
Από το Γαλαξείδι
Από τον Σκελετόβραχο
Από τα Όνειρα της Αγγελικός
Από τον Αργαλειό του φεγγαριού
ΑΓΓΕΛΟΣ Σ. ΒΛΑΧΟΣ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο του
Επιλογή βιβλιογραφίας
Από το 'Ο κύριός μου Αλκιβιάδης'
Ένας φιλόλογος
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΛΟΥΡΑΚΗΣ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο του
Επιλογή βιβλιογραφίας
Από τους Δρόμους του Νότου
Από το Παρίσι
Από το Πέτρες και χώματα
Από το Σινά
Από την Αλεξάνδρεια
ΙΟΥΛΙΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο της
Επιλογή βιβλιογραφίας
Από το 'Ο αββάς του Μοντεμαγιώρ'
Κόκκινες σαΐτες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο του
Επιλογή βιβλιογραφίας
Ο ξενιτεμένος
Φτερούγα σκοτεινή
Η Σαρκοφάγος
Πώς εξοντώθηκε ο Ταμανάκιας
Τα σκυλιά του Σέιχ Σου
Ομίχλη
Εις τόπον λεγόμενον Λιθόστρωτον
Στις παρυφές
Σκέφτομαι τον πατέρα μου
Φθινοπωρινά
Το λειρί του πετεινού
ΤΟΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο του
Επιλογή βιβλιογραφίας
Ο λάκκος
Η παρέλαση
Ο πανδαμάτωρ χρόνος
Ο διεθνής
Επιτύμβιον
Από το 'Ερασιτεχνικός θίασος ΡΑΜΟΝΑ: Οιδίπους Τύραννος'
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΣΟΣ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο του
Επιλογή βιβλιογραφίας
Από το Μεσαίο τοίχο
Από τη Φανταστική παράγραφο 7
Από το Συμπόσιο
ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ
Παρουσίαση
Κρίσεις για το έργο του
Επιλογή βιβλιογραφίας
Ο μηχανικός
Από τα Δόντια της μυλόπετρας
Από τους Κεκαρμένους

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-11 09:36:24