Η κρίση του θεάτρου
Κείμενα θεατρικής κριτικής 1976-1984
Εξαντλημένο
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 398 γρ., 269 σελ.
Περιγραφή

Τα κείμενα θεατρικής κριτικής που ακολουθούν, αποτελούν επιλογή από το σύνολο εκείνων που δημοσίευσα κατά την περίοδο 1976-1984. Οι γενναιότερες περικοπές αφορούν σε κείμενα των πρώτων ετών. Ως κριτήριο για τη σειρά καταχώρισής τους προτιμήθηκε το χρονολογικό, για να μη διαταραχθεί το, έστω ελλειπτικά σχηματιζόμενο, διάγραμμα της περιόδου.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι θεληματικά δίσημος: δηλώνει τη σαφή κριτική πρόθεση. αλλά και υπαινίσσεται μια γενικότερη κρίση που παρακολουθεί το ελληνικό ιδίως θέατρο κατά τα τελευταία χρόνια. Η κρίση αυτή, θα φιλοδοξούσα να απεικονίζεται σελίδα τη σελίδα μέσα από την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων έργων και παραστάσεων, και καθόλου από την a priori προβολή μέσα στα κείμενα, κάποιων προγραμματικών απόψεων. `Αλλωστε, οι απόψεις δεν εκβιάζονται. διαμορφώνονται, αν πρόκειται να διαμορφωθούν, εξελικτικά και μέσα στο χρόνο.
Ο γενικότερος, αλλά ιδιαίτερα ο περιοδικός χαρακτήρας, όπως και ο περιορισμένός χώρος των λογοτεχνικών εντύπων στα οποία τα κείμενα αυτά πρωτοείδαν το φως, υπαγόρευσαν κατά μεγάλο μέρος τη μορφή και την έκτασή τους. Έτσι, αν ο σχολιασμός των παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας συχνά εμφανίζεται κάπως συνεπτυγμένος, αντίθετα, όμως, θεωρώ ευεργετική την αυστηρά δειγματοληπτική παρουσία του βουλεβάρτου και της επιθεώρησης.
Τα έντυπα που με φιλοξένησαν και προς τα οποία ακέραιες παραμένουν οι ευχαριστίες μου, είναι: "Η Παρουσία μας" του Θ. Μπρούλη (1976- 1977), "Τομές" του Δ. Δούκαρη (1978-1980) και "Η Λέξη" των Θ. Νιάρχου και Α. Φωστιέρη (1981-1984).
Τέλος, τη σκοπιμότητα της έκδοσης αυτού του τόμου θα την αναζητούσα στην ανάγκη να υπάρξει, για το μελετητή και τον απλό θεατρόφιλο, μια συνέχεια στο θεατρικό γεγονός μέσα από την, υποκειμενική έστω, αξιολογική καταγραφή του. συνέχεια, που το παρελθόν μάς δίδαξε πως ελάχιστα διασφαλίστηκε στην Ελλάδα.
Μέσα στο πλαίσιο των παραπάνω σκέψεων, υπέθεσα πως μπορούσα να εντάξω και την υποψηφιότητα των κειμένων αυτών.
Γιάννης Βαρβέρης, 2/1985


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-29 15:31:38