Η κόρη του κομμουνιστή
Μυθιστόρημα
The Communist's Daughter (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Σαράφη, Αυγή
Επιμέλεια σειράς: Ηλιάννης, Μάριος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7893-53-6
Λαγουδέρα, Αθήνα, 5/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 19.30 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 468 γρ., 403 σελ.
Περιγραφή

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Ντένις Μποκ, Η κόρη τον κομμουνιστή, είναι μια συναρπαστική ιστορία, αριστοτεχνικά γραμμένη. Με μια σειρά επιστολών που απευθύνει με αγάπη και τρυφερότητα προς την κόρη του, ο διάσημος Καναδός γιατρός Νόρμαν Μπέθιουν κάνει έναν φανταστικό απολογισμό. Επανεξετάζοντας τη ζωή του, ελπίζει, αν ποτέ τα γράμματα αυτά φτάσουν στα χέρια της κόρης που λαχταρά, εκείνη να είναι `αρκετά μεγάλη για να καταλάβει και αρκετά νέα για να συγχωρήσει`. Μέσα από μια σειρά καλά ενταγμένων φλασμπάκ εκτυλίσσεται μια εξομολόγηση με ρυθμό που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία.
Ο γιατρός Νόρμαν Μπέθιουν που πραγματικά έγραψε Ιστορία, -θρύλος στη γενέθλια χώρα του, τον Καναδά και στην Κίνα- ήταν ένας οραματιστής, του οποίου η αφοσίωση άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους και ως αφηγητής αυτού του μυθιστορήματος σφύζει από ζωή ακόμα και όταν οδεύει προς το τέλος. Επαναστατώντας στην παιδική του ηλικία ενάντια στη θρησκεία του πατέρα του, βρίσκει το νόημα της ζωής του σώζοντας ζωές στο πεδίο της μάχης, από τη στιγμή που παραλίγο να χάσει τη δική του στα χαρακώματα της Γαλλίας. Στη δημοκρατική Ισπανία εκπληρώνει τον ιδεαλισμό του, προτού οι μακρές πολιτικές διαπραγματεύσεις καταστρέψουν το ρομαντισμό, υποβιβάσουν τα επιτεύγματά του και οδηγήσουν τον Μπέθιουν να αναζητήσει καταφύγιο και νόημα στην αχανή έκταση της Κίνας. Εκεί, στην υπηρεσία του Μάο Τσε Τουνγκ, ο Μπέθιουν συνδιαλέγεται με Εθνικιστές και Ιάπωνες εχθρούς και αρχίζει αυτόν τον απολογισμό αποτυχημένων ερώτων, ενδόμυχων πεποιθήσεων, ανακαλύψεων και ανατροπών για το μόνο πρόσωπο που κάνει ακόμα το μέλλον να φαίνεται δυνατό: την κόρη που ποτέ δε γνώρισε!
Με γλώσσα καθαρή και πλούσια, η επίδραση του έργου του Μποκ θυμίζει τη Γκουέρνικα του Πικάσσο. Εξαιρετική αφήγηση -παθιασμένη, αριστοτεχνική- για έναν αντιφατικό άνδρα στο αμείλικτο σάρωμα της ιστορίας. Μια βαθιά ιστορία, ειπωμένη απλά!


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:34