Η κοινή μας φούγκα: Ανθολογία νέων Ούγγρων ποιητών
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-336-564-8
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 6/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ουγγρική
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 385 γρ., 252 σελ.
Περιγραφή

Ένας από τους βασικότερους σκοπούς της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας `Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - HELLENICA` είναι να προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας, αλλά και να επικοινωνήσει και να γνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των άλλων, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών. Γι` αυτό και έχουμε συνεργαστεί με διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Με την Ουγγαρία και ιδιαίτερα με την ποίησή της μας συνδέουν και παλαιότεροι δεσμοί, που ξεκινούν από το τέλος της δεκαετίας του 1970 και φτάνουν ως τις αρχές του 1980, κυρίως μέσω του περιοδικού Hungarian Quarterly, το οποίο αποτελεί επίτευγμα της ουγγρικής διανόησης. Κυκλοφορεί (διαρκώς ανανεούμενο) εδώ και πενήντα χρόνια, και πάντοτε καταφέρνει να προκαλεί το ενδιαφέρον με την εξαιρετική ύλη του και την άψογη τυποτεχνική εμφάνισή του. Το Hungarian Quarterly υπήρξε το πρότυπο του δικού μας Hellenic Quarterly, της σημαντικότερης ίσως δράσης της HELLENICA για δέκα και πλέον χρόνια. Αλλά και πριν από την τυπική έναρξη των δραστηριοτήτων της HELLENICA,
μια ομάδα αποτελούμενη από τα μέλη της και άλλους ποιητές και μεταφραστές, οι οποίοι εργάστηκαν και για την ανά χείρας ανθολογία, επιμελήθηκε την ανθολόγηση και τις μεταφράσεις των ποιημάτων που περιλήφθηκαν στη Σύγχρονη ουγγρική ανθολογία (εκδόσεις Φόρμα, 1991), ενώ και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της λειτουργίας της HELLENICA, δεν σταματήσαμε να επικοινωνούμε με την ουγγρική λογοτεχνία, ιδιαίτερα με την ουγγρική ποίηση που τόσο μας είχε εντυπωσιάσει.
Έτσι αποφασίσαμε τη συγκρότηση μια νέας ανθολογίας νεότερων Ούγγρων ποιητών, μετά την έκδοση της δίγλωσσης ανθολογίας (Γαβριηλίδης, 2009) με έλληνες ποιητές ίδιας περίπου ηλικίας και, κατά τη γνώμη μας, με πολλά κοινά ενδιαφέροντα και παρόμοια ποιητικά μορφολογικά στοιχεία.
Η επιλογή των ποιητών και των ποιημάτων έγινε σε συνεργασία με Ούγγρους ποιητές και κριτικούς της ποίησης, τόσο αυτής της γενιάς, όσο και με παλαιότερους, έμπειρους κριτικούς και ανθολόγους.
Το ρίσκο κάθε ανθολογικού εγχειρήματος είναι γνωστό και ίσως αναπόφευκτο. Προσπαθήσαμε το κατά δύναμη, ερευνώντας και μελετώντας, συμβουλευόμενοι ειδικούς και λαμβάνοντας υπόψη σχετικά βιβλία και περιοδικά, αλλά και ανθολογίες σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Τα ποιήματα των Ούγγρων ποιητών μεταφράστηκαν (κατά λέξη) είτε από το πρωτότυπο (και στη συνέχεια την επιμέλεια ανέλαβαν καταξιωμένοι έλληνες ποιητές), είτε από μεταφράσεις τους σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά). Ο τελικός έλεγχος έγινε από τη μεταφράστρια Μανουέλα Μπέρκι (γνωρίζει και ομιλεί τέλεια την ουγγρική και την ελληνική), στην οποία οφείλουμε την όποια επιτυχία του εγχειρήματος μας. Την ευχαριστούμε θερμά!
Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε και στην ελληνικής καταγωγής φιλόλογο, διευθύντρια του ελληνικού σχολείου της Βουδαπέστης, Vangi Szabo, η οποία, ως επικεφαλής ομάδας μαθητών και συνεργατών της, διεκπεραίωσε το έργο των κατά λέξη μεταφράσεων και βοήθησε στην επικοινωνία και τη συγκέντρωση του αναγκαίου υλικού από τους ανθολογούμενους και από άλλες πηγές.
Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους έλληνες ποιητές Γιώργο Βέη, Τιτίκα Δημητρούλια, Ζέφη Δαράκη, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Χριστόφορο Λιοντάκη, Τάκη Μενδράκο, Έλενα Νούσια, Αθηνά Παπαδάκη, `Εφη Πυρπάσου, Κλαίτη Σωτηριάδου και Δημήτρη Χουλιαράκη, καθώς και τους Μάγκντα Χούσαρ και Στέργιο Μπαμπανάση, για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου έργου.

Σημείωμα για την έκδοση
ΑΛΕΞΗΣ ΖΗΡΑΣ
Από τα Καρπάθια στα πρόθυρα της Βιέννης
Γιάνος Χάυ
Γιούλια Λάζαρ
Ίστβαν Κέμενυ
Φλώρα Ίμρε
Σάντορ Τάταρ
Σίλαρντ Μπόρμπεγυ
Έστερ Σάκατς
Ίστβαν Βέρες
Άρπαντ Κουν
Μπάλαζ Σίμον
Άντρας Ίμρεχ
Μόνικα Μέστερχαζι
Κρίστινα Τοτ
Γκάμπορ Σέιν
Γιάνος Τέρεϋ
Ίμρε Κέριζ
Γιάνος Λάτσκφι
Ίστβαν Λάσλο Γκέχερ
Άννα Τ. Σάμπο
Τάμας Γιόνας
Γιούντιτ Άγκνες Κις
Νόεμι Λάσλο
Άντρας Γκέρεβιτς
Όρσογια Κάραφιατ
Κάταλιν Σλούκοβενι
Ντάνιελ Βάρρο
Άνταμ Μέστιαν
Τίμπορ Μπάμπιτσκυ
Ντένες Κρούσοβσκυ
Μάτιας Ντούναϊτσικ
Σάμπολτς Σέκεγυ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-12 11:49:55