Η καθαρή ποίηση στην Ελλάδα
Από τον Σολωμό ως τον Σεφέρη 1833-1933
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-200-4
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 10/2000
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 398 σελ.
Περιγραφή

Τα αιτήματα για τελειότητα και μουσικότητα, που συνθέτουν την ιστορία της καθαρής ποίησης, διατυπώθηκαν στη Γαλλία από σπουδαίους ποιητές -τον Σάρλ Μπωντλαίρ, τον Στεφάν Μαλλαρμέ, τον Πώλ Βαλερύ- οι οποίοι αναγνώρισαν ως πρόδρομό τους τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Με τα αιτήματα αυτά σχηματίζονται στα γαλλικά γράμματα οι διαδοχικοί κρίκοι μιας αλυσίδας, σταθερά στραμμένης προς την ποιητική αφαίρεση.
Στην Ελλάδα, αντί για αλυσίδα, περισσότερο σχηματίζεται ένα δέντρο με κλαδιά και παρακλάδια: οι ρίζες και ο κορμός του ξεπήδησαν από τον Σολωμό και συνεχίστηκαν από τον Παλαμά. Ορισμένοι από τους κεντρικούς κλώνους του, που καταλήγουν στον Σεφέρη, φτιάχτηκαν από τον Σικελιανό. Κάποιοι άλλοι, που οδηγούν στον Εμμανουήλ, από τον Μελαχρινό. Τελικά, το θέμα της καθαρής ποίησης διακλαδίζεται ολόγυρα σε αρίφνητους μικρούς βλαστούς, που φύονται ως τις μέρες μας.
Διατρέχοντας το ρομαντισμό και το συμβολισμό, ως τις ύστερες εκφάνσεις τους, το βιβλίο αυτό παρακολουθεί τη συνειδητή διαδικασία απομάκρυνσης της ποίησης από την πρόζα, τη ρητορεία και την αισθηματολογία, την προσπάθεια δημιουργίας μιας έκφρασης απαλλαγμένης από το υλικό βάρος της εμπειρίας. Στέκεται στους κορυφαίους σταθμούς της, εκθέτει και ερμηνεύει τις αντιδράσεις της κριτικής, συγκρίνει με τα ξένα πρότυπα και προτείνει τον ορισμό της ελληνικής καθαρότητας. Κράμα ορατού και αόρατου, υλικού και άυλου, εναλλαγή συγκεκριμένου και αφηρημένου, η ελληνική καθαρή ποίηση προσκρούει στο αίτημα για το εθνικώς ωφέλιμο και αναμετριέται με το ιστορικό γεγονός.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΦΕΙΕΣ ΤΗΣ
ΙΗ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΙΗΣΗ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΟΛΩΜΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ
Ο ΠΑΛΑΜΑΣ, Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η «ΑΓΝΗ ΠΟΙΗΣΗ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ «ΑΔΟΛΗ ΤΕΧΝΗ»
Ο «ΑΓΝΟΣ ΛΥΡΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥ
Ο «ΑΝΟΘΕΥΤΟΣ ΛΥΡΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
Η «ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ» ΤΟΥ ΚΛΕΩΝΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ
Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '20
Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '30
ΤΟ «ΚΑΘΑΡΟ» ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΑΝΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ
Επίλογος
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Add: - Upd: