Η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος
Ιστορική εξέλιξη, πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, κατανάλωση, απόψεις
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-6663-44-4
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.29 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 517 γρ., 255 σελ.
Περιγραφή

Οι γενικές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας -μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες των βορείων χωρών της Ε.Ε.- προσφέρονται περισσότερο για την ανάπτυξη παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, ο τομέας γάλακτος, από την Ομηρική εποχή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατροφή τον πληθυσμού παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες μεταποίησης της πρώτης ύλης ήταν πολύ δύσκολες.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη χώρα μας το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παίρνουν ιδιαίτερη θέση ειδικά στη διατροφή των παιδιών με εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα. Δημιουργείται, λοιπόν, η ανάγκη γενετικής βελτίωσης κυρίως των αγελάδων αλλά και δημιουργίας βιομηχανιών μεταποίησης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά κατά την προενταξιακή περίοδο αφού η εγχώρια παραγωγή ελαχιστοποιεί τις εισαγωγές και τα συνεταιριστικά εργοστάσια κυριαρχούν.

Οι συνθήκες όμως με την ένταξη το 1981 μεταβάλλονται με την κατάργηση των τελωνειακών εμποδίων -εισαγωγικά τέλη, δασμοί και φόροι- με αποτέλεσμα τα συνεταιριστικά εργοστάσια να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα εισαγόμενα σε ανταγωνιστικές τιμές γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αποτέλεσμα, η κατανάλωση να αυξάνεται, όπως και οι εισαγωγές, για να ξεπεράσουν το 2004 το 1 εκατ. τόνους σε ισόποσο αγελαδινού γάλακτος έναντι 250 χιλ. τόνων την πενταετία πριν από την ένταξη. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε και η ιδιωτική βιομηχανία σε βαθμό που είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες των τροφίμων στη χώρα μας.

Ανταγωνισμοί και οικονομικά συμφέροντα αλλά και η έλλειψη μακροχρόνιας αγροτικής πολιτικής με έμφαση στην κτηνοτροφία, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που δημιουργούν τα προβλήματα τον κλάδου.

Στην εργασία μας αναλύονται ιστορικά η ελληνική παραγωγή, μεταποίηση και κατανάλωση πριν και μετά την ένταξη στην Ε.Ε. Τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτουμε δίνουν τη δυνατότητα για προβληματισμούς σε κάθε ενδιαφερόμενο. [...]

(από τον πρόλογο των συγγραφέων)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Α. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Β. ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Γ. ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Δ. ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-12-03 11:07:54